Hírek > 10 millió új munkahelyet teremthet a digitális átállás >

10 millió új munkahelyet teremthet a digitális átállás

2016.10.07 01:30
A digitális átállás akár 10 millió új munkahelyet hozhat létre Nyugat-Európában a fejlett gyártási technológiák által teremtett új munkakörök révén - állítja a Roland Berger német stratégiai elemző cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tanulmányában.
10 millió új munkahelyet teremthet a digitális átállás

A Roland Berger elemzésében rámutat: a negyedik ipari forradalom jóval több technológiai kérdésnél, ez paradigmaváltást eredményez majd az ipari vállalatok gyártási stratégiájában, legfontosabb hatásaként megjelennek a virtuális gyárak, az okos gépek és a cyber termelési rendszerek, a folyamatok automatizálódnak, valamint kiszámítható fenntarthatóság alakul ki.
   
Az elemzők számításai szerint a digitális átállás jelentősen kihat a vállalatok működésére:  a lekötött tőke megtérülésének (ROCE) 25 százalékos növekedésével, közel 7 százalékos profitabilitás-növekedéssel számolhatnak. Emellett 25 százalékos növekedés várható az üzemkihasználás hatékonyságában, növekedni fog az eszközök megtérülése, a géppark 30 százalékkal, a munkavállalók száma 45 százalékkal csökken.
   
Rámutatnak: a gyárak hatékonyságának növekedésével fennáll a munkahelyek csökkenésének veszélye, különösen a kevesebb képzettséget igénylő munkakörök esetében. Egyidejűleg azonban a fejlett gyártási technológia újabb szerepeket, feladatokat és munkaköröket teremt. Az ipari forradalom 4.0-nak köszönhetően akár 10 millió új munkahely is létrejöhet Nyugat-Európában, ami egészében pozitív egyensúlyt teremtene - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője a közlemény szerint.
    
Elsősorban az IT és szolgáltató szektorokban születnek új munkakörök, ahol akár hétmillió új, magasabban képzett munkaerőre lesz szükség a tanulmány szerint.
   
Nyugat-Európában a jelenlegi 18 százalékról 28 százalékra prognosztizálják a lekötött tőke megtérülést 2035-re. Ez 420 milliárd euró hozzáadott érteket jelenthet Schannen Frigyes szerint.
   
Az 1967-ben alapított Roland Berger az egyetlen, német hátterű, így európai gyökerű stratégiai tanácsadó cég,  2400 embert foglalkoztat 36 országban, valamennyi jelentős nemzetközi piacon jelen van.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák