Hírek > Támogatással tölti be a hiányszakmákat a Filmalap >

Támogatással tölti be a hiányszakmákat a Filmalap

2016.10.10 16:00
Tizenegy filmes hiányszakma - többek között segédoperatőr, vágó asszisztens, naplóvezető és rendező asszisztens - gyakorlatorientált képzését támogatja több mint 55 millió forint értékben a Magyar Nemzeti Filmalap, amely elindította a pályakezdők szakmai tapasztalatszerzését elősegítő filmesgyakornok.hu online adatbázist is.
Támogatással tölti be a hiányszakmákat a Filmalap

A Filmalap közleménye szerint a Filmipari Képzési Program keretében induló képzések már rövid távon is enyhíthetik a magyar filmiparban mutatkozó súlyos szakemberhiányt. A június végén első alkalommal kiírt képzési pályázatokról a Filmalap Döntőbizottsága az adott területek kiemelkedő szakembereinek bevonásával döntött. A pályázatra 66 képzési terv érkezett, amelyeket területenként bíráltak el, fő szempontként a szakmai színvonalat és a valós piaci igényeket szem előtt tartva.
    

A támogatott képzések indulásával párhuzamosan a Filmalap életre hívta a Filmesgyakornok.hu online platformot és adatbázist, amelynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, valamint segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül.
    

"A magyar filmipar sikere hosszú távon a megfelelő szakmai utánpótláson múlik" - idézi a közlemény Havas Ágnest, a Filmalap vezetőjét, aki úgy véli, az online adatbázis segítheti a pályakezdőket bekerülni a filmes vérkeringésbe.
    

A szervezet szerint a hazai filmipar fellendülőben van, amit nemcsak az elmúlt évek filmes sikerei, hanem pénzügyi adatok is alátámasztanak. 2014-ben a hazai és nemzetközi produkciók gyártására Magyarországon elköltött összeg meghaladta az 56 milliárd, 2015-pedig a 72 milliárd forintot. A Magyarországon a filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát, ami kétszerese az európai átlagnak.
    

A Filmalap ötéves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, amely a Filmipari Képzési Program forrása lesz. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció teljes költségvetésének 0,5 százalékával, de legfeljebb 15 millió forinttal hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez. A 10 millió forintot meghaladó költségvetésű produkcióknak legalább öt héten keresztül gyakornokokat kell alkalmazniuk - idézi fel a közlemény.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák