Hírek > Áttörni az üvegplafont csak hiú vágyálom csupán? >

Áttörni az üvegplafont csak hiú vágyálom csupán?

2016.10.10 17:00
Az EU-ban sok szempontból még mindig hátrányos helyzetben vannak a nők. Átlagosan 17-18 %-kal kevesebb a fizetésük, mint a férfiaké. A bérszakadék vidéken ennél is nagyobb! A magyar kistelepülések túlélésében is nagy szerepük lehet a nőknek, ha jobban figyelünk a gyengébbik nem életkörülményeire - állítja az egyik érdekvédelmi szervezet.
Áttörni az üvegplafont csak hiú vágyálom csupán?

Többek között az ilyen jövedelmi egyenlőtlenségekre szeretne rávilágítani az a konferencia, amelyet  a   Vidéki Nők Nemzetközi Napja (október 15.) alkalmából szerveznek. Fontos a nők helyzetével külön foglalkozni, mert nagy szerepük van a családi farmok túlélésében, mely leginkább jellemzi az EU mezőgazdaságát. Szakértők szerint, Magyarországon is új erőre kaphat ez a gazdasági forma. Ezért is fontos e kérdéskör újragondolása, amely segíthet a szegénység felszámolásában is, amely az európai lakosság több mint 30 százalékát veszélyezteti évek óta – mondta Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke.

Az ENSZ Közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők komplex helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. Ezért most  2016. október 14-16. között, a  Magyar Női Unió (MNU) szervezésében rendezik meg a Vidéki Nők Nemzetközi Konferenciáját. Ennek célja, hogy felhívják a figyelmet  a vidéki élet kihívásaira és lehetőségeire, rávilágítsanak a különböző élelmezési és élelmiszerbiztonsági témákra, valamint a környezetvédelmi kérdésekre.

Mint azt Batthyány-Schmidt Margit elmondta: egyre több szervezet látja úgy, hogy a nők bevonása és aktív támogatása segíthet a vidék eltartó és megtartó képességének a megőrzését, a környezettudatos gondolkodásmód széles körű terjesztését, a minőségi termelés, az élelmiszerbiztonság illetve a tehetséggondozás és közösségépítés ügyének a felkarolását.

A harkányi konferencián részt vesz Willemien Koning-Hoeve, a Copa-Cogeca Női Munkacsoportjának elnöke, Vladimir Rakhmanin, az ENSZ és a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) főigazgató-helyettese, és  Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési szakterületi igazgatója is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák