Hírek > Nagy szükség lenne az álláshirdetések reformjára! >

Nagy szükség lenne az álláshirdetések reformjára!

2016.10.13 21:00
A munkaerő-piac kínálati oldala egyhangúbb, mint gondolnánk. Az álláshirdetések többsége sablonos fordulatokkal tűzdelt, igénytelenül megszerkesztett, nem kínál valódi információkat a reménybeli munkatársaknak – derült ki a HR Fest, Magyarország első HR fesztiváljának gyorstesztjéből. Az eredmények rámutattak, hogy ha kihúznánk az egyes pozíciók megnevezéseit a felhívásból, nem tudnánk eldönteni, hogy milyen területhez is köthető a hirdetés. Az elvárt tudás és az ígért juttatás a legtöbb esetben iparágtól, szektortól függetlenül megegyezik. A vizsgált álláshirdetések 65%-ában kiváló kommunikációs készséget várnak el a jelentkezőktől és 10-ből 6 munkahely a versenyképes jövedelem ígéretével csalogat.
Nagy szükség lenne az álláshirdetések reformjára!

A toborzási oldalak végtelen kínálatát böngészve világosan látszik, hogy bármely pozíció betöltéséhez szinte ugyanazokat követelik meg a jelentkezőktől. A három legnagyobb állásközvetítő online felület véletlenszerűen kiválasztott, 100 db hirdetésén végzett, nem reprezentatív kutatás eredményeiből látható, hogy korszakváltásra lenne szükség a piacon. A felmérés műszaki, gazdasági-pénzügyi, HR illetve jogi területre toborzó hirdetéseket vizsgált két dimenzióban. Egyrészt, hogy melyek azok az tapasztalatok, képességek, amelyekkel a jelentkezőknek rendelkezniük kell, másrészt pedig, hogy mit ígérnek az egyes cégek a potenciális munkavállalóknak.

A meghirdetett pozíciók 65%-ában a munkavállalónak kiváló kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, ez a tudás a legtöbbször a jó problémamegoldó képességgel párosul. 10-ből 5 hirdetésben precíz munkavégzést várnak el a jelentkezőtől és sok esetben a pályázónak egyszerre kell jónak lennie önállóan és csapatban is.

A munkáltatók 62%-a versenyképes, vagy átlagon felüli jövedelemmel kecsegtet, míg a második legtöbbet említett ígéret a fiatalos csapatban való munkavégzés lehetősége (38%) és munkakörülmények páratlansága (32%).

Kérdés azonban, hogy ugyanolyan mértékben kell-e az adott készségekkel rendelkeznie egy villamosmérnöknek, mint egy telekommunikációs projektmenedzsernek? Tóth Gergely, a Brain Bar Budapest stratégiai igazgatója és a HR Fest társalapítója szerint a munkáltatóknak merészebben kellene alkalmazniuk a tradicionális toborzási eszközöket.

 „Ha nem merünk bátran, őszintén, a munkavállalóinkra felnőttként tekintve kommunikálni, akkor nem fogjuk a számunkra szükséges, tehetséges munkaerőt megtalálni. Végül is miért kéne egy villanyszerelőnek csapatjátékosnak lennie, vagy miért is lenne szüksége egy szoftverfejlesztőnek kiváló kommunikációs készségre? Ezek a kérdések, többek között a munkáltatói márka területét is érintik már, amely viszont stratégiai szint. Ahhoz, hogy ezt igazán jól tudjuk csinálni, érdemes ellátogatni október 27-én Magyarország első HR szakmai fesztiváljára, a HR Festre, ahol számos érdekesség mellett a fentebb említett területekre is kitérünk majd! – mondta el Tóth Gergely.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák