Hírek > Tartósan csökken a magyarországi munkanélküliség >

Tartósan csökken a magyarországi munkanélküliség

2016.10.14 07:00
Amíg a legtöbb tagországban gondot jelent az állástalanok számának csökkentése, addig Magyarországon már 2010 óta jelentős javulás figyelhető meg a munkanélküliség területén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az uniós szakminisztereket tömörítő tanács csütörtöki luxembourgi ülése után.
Tartósan csökken a magyarországi munkanélküliség

Czibere Károly a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) ülését követően arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy Magyarországon már 2010-ben 230 ezer, 2015-ben pedig mintegy 140 ezren volt a munkaerőpiactól kényszerűen és tartósan távolmaradók száma.
   
A politikus kiemelte, hogy a munkanélküliség visszaszorítása érdekében, az Európai Unió tagállamainak versenyképes gazdaságuk megteremtéséhez és lendületben tartásához elengedhetetlen a megfelelő számú és megfelelően képzett, alkalmazható tudással bíró szakemberek jelenléte.
   
Fontosnak nevezte a munkaerőpiac és a képzési struktúra összehangolását, amelyben a nagyvállalatok és a munkaerő-piac jelenlegi és leendő igényeinek figyelembevételével alakítják ki a szakképzést.
   
Czibere Károly arról is beszámolt, hogy az európai uniós számvevőszék, a roma integrációra szánt források felhasználásáról szóló jelentése rámutatott, hogy a jelentős és pozitív elmozdulások mellett erősíteni kell a helyi közösségekkel való együttműködést és jobban be kell vonni a roma civil szervezeteket és szakértőket a programok megvalósításába annak érdekében, hogy még eredményesebb legyen a források felhasználása.
   
Hozzátette, Magyarország 2011-ben készítette le a roma stratégiáját, amelynek idei, öt éves értékelése alapján újította meg a felzárkózási programjait.
   
Az államtitkár elmondta, hogy az unió szociális helyzetét értékelő bizottság csütörtökön tárgyalt jelentésében kiemelte, hogy a legtöbb tagállam komoly lemaradásban van a szegénység megszüntetése érdekében kitűzött, 2020-ig elérendő célok megvalósításában.
    

Ennek okait abba látták, hogy a tagállamok jelentős része csak mostanra tudta kiheverni a gazdasági válság okozta, a foglalkoztatás és szociálpolitika területére is kiható visszaesést.
   
A 2020-as célokhoz való közeledés 2013-óta folyamatosan gyorsul Magyarországon, ez pedig esélyt teremt arra, hogy vállalásait teljesíteni tudja - húzta alá Czibere Károly.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák