Hírek > Mit írnak rólunk a külföldi lapok? >

Mit írnak rólunk a külföldi lapok?

2016.10.21 18:30
Miközben Magyarország a migráció ügyében folytatott politikája, a kerítésépítés és a kvótanépszavazás miatt elítélő véleményeket kap a mértékadó nyugati politikai elit részéről, és elszigetelt, barátságtalan országként tűnik fel, gazdasága növekvő mértékben nemzetközivé válik - állapította meg pénteki cikkében a Financial Times című brit politikai-gazdasági napilap.
Mit írnak rólunk a külföldi lapok?

A magyar miniszterelnök a referendum érvénytelensége ellenére elveti az uniós kvótarendszert, a külföldi közvetlen befektetések mégis nőnek, és az export ennek folytán virágzik - olvasható a cikkben.
   
A befektetők szerint a kiterjedt és fejlett infrastruktúra, valamint a szerencsés földrajzi elhelyezkedés mellett a szomszédos országokkal szemben mutatkozó költségelőny az ország legfőbb vonzereje - írta a brit napilap.
   
A cikk szerint a számok arra utalnak, hogy minden kritika ellenére Magyarország kitárta kapuit a közvetlen külföldi tőkebefektetések előtt, és gazdasága határozottan nyitott kifelé.
   
Veszélyben a nők jogai Lengyelországban és Magyarországon címmel közölt véleménycikket honlapján a Libération, a teljes abortusztilalmat célzó, de a tömeges tiltakozások miatt elvetett lengyel törvényjavaslat és a 2011-es magyar abortuszellenes plakátkampány kapcsán.
   
A francia baloldali napilap szerint a két ország az elmúlt években olyan intézményi változásokon ment keresztül, amelyek a liberális államból az illiberális demokráciába vezetnek. Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök rendszere egy újfajta kormányzási formát képvisel, gyökerei a globalizmus és a neoliberalizmus kudarcából erednek, amelyek "az erősek számára gyenge államot, míg a gyengék számára erős államot teremtettek".
   
A cikk "taplógombaállamnak" nevezi ezt a rendszert, amelynek lényege szerinte, hogy a kormányok - a fából táplálkozó és azt elpusztító parazita gomba mintájára - felélik liberális elődeik erőforrásait, és azoktól alapjaiban függő állami struktúrát hoznak létre.
   
Ez a rendszer saját céljaira használja fel a liberális-demokratikus európai modell finanszírozási forrásait, mechanizmusait és intézményeit. Ennek szembeszökő példája volt 2011-ben Magyarországon az abortuszellenes plakátkampány, amelyet a munka és a magánélet egyensúlyát hirdető kormányprogram égisze alatt indítottak, és ezen a címen az Európai Unió társadalmi-innovációs programjából, a PROGRESS-ből finanszíroztak - írta a lap.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák