Hírek > VOSZ - Évtizedek óta 'csökken' a járulék >

VOSZ - Évtizedek óta 'csökken' a járulék

2016.10.25 11:30
A munkabért terhelő járulékok csökkentése már hosszú évtizedek ígérete - mondta a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
VOSZ - Évtizedek óta 'csökken' a járulék

Dávid Ferenc tarthatatlannak nevezte, hogy Magyarországon az állam minden kifizetett egy forint nettó bér után elvisz még egyet. Azaz az adóék 50 százalékos, ami az EU 28 tagállama között a negyedik legmagasabb.
    

Hozzátette: a nettó bérek rendkívül alacsonyak, bizonyos ágazatokban nagy a munkaerőhiány, miközben félmillió ember elhagyta az országot, tehát mindenképpen lépni kell.
    

A főtitkár szerint a járulékcsökkentés önmagában nem megoldás, de nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a vállalkozók bért fizessenek, és legyenek forrásaik.
    

A jelenlegi adó és járulékszabályok mellett a 15 százalékos bérfejlesztés kibírhatatlan, egyszer meg lehet lépni - akik munkaerőhiánnyal küzdenek, kénytelenek megfizetni - , de évről-évre ekkora emelésben tönkre mennek a vállalkozások.
    

Dávid Ferenc kitért arra, hogy a járulékcsökkentés mellett a közfoglalkoztatás rendszerét is át kell alakítani.
    

Ismertette: 4-5 százalékos járulékcsökkentés félmilliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezért ezt csak úgy lehet meglépni, ha a járulékcsökkentéshez a költségvetés kiadási oldalát is csökkentik, vagy ha az alacsonyabb járulékteher miatt a munkaáltatók újabb munkaerőt vesznek fel, ami többletbevételt hoz. Vagy az állam olcsóbbá tétele, azaz a közszféra dolgozóinak az üzleti szférában alkalmazása szükséges a járulékcsökkentés megvalósításához - sorolta.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák