Hírek > Amnesty International - A nyugati országok támadásainak rengeteg civil áldozata van >

Amnesty International - A nyugati országok támadásainak rengeteg civil áldozata van

2016.10.26 13:00
Az Amnesty International szerint több száz civil áldozata lehet az Egyesült Államok vezette nemzetközi hadikoalíció Szíriában végrehajtott légitámadásainak.
Amnesty International - A nyugati országok támadásainak rengeteg civil áldozata van

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerdán Londonban ismertetett tanulmányában közölte: tizenegy olyan légitámadást vizsgált, amelyet a nyugati koalíció az elmúlt két évben hajtott végre az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen, és az adatokból úgy tűnik, hogy e légicsapásokban hozzávetőleg 300 polgári lakos vesztette életét.
    

Az Amnesty International szerint az Egyesült Államok nem válaszolt arra a memorandumra, amelyet a szervezet ebben az ügyben küldött az amerikai védelmi minisztériumnak szeptember 28-án, kérdéseket feltéve a nyugati koalíció szíriai tevékenységéről.
    

A memorandumban foglalt adatok, elemzések és tanúvallomások arra vallanak, hogy a közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős amerikai parancsnokság (CENTCOM) - amely a koalíció szíriai műveleteit is irányítja - nem tette meg a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket a civil lakosság védelmére, és törvénysértő módon hajtott végre támadásokat, amelyekben civilek vesztették életüket vagy sérültek meg - áll az Amnesty International jelentésében.
    

A szervezet közölte: attól tart, hogy az amerikai vezetésű koalíció jelentősen alábecsüli a hadműveletei által a civil lakosságnak okozott veszteségeket.
    

Az Amnesty International kiemel három nyugati légitámadást, amelyben adatai szerint összesen száznál több civil halt meg. Ezek a légicsapások az észak-szíriai Aleppó környékét érték júniusban és júliusban. Az Amnesty International adatai szerint a legtöbb polgári áldozata annak a támadásnak volt, amelyet július 19-én, egy al-Túkhar nevű faluban hajtott végre az amerikaiak vezette koalíció: ebben az akcióban legalább 73 civil halt meg, köztük 27 gyermek.
    

Alig több mint egy héttel később, egy másik faluban legalább 28 civil, köztük hét gyermek vesztette életét egy újabb légitámadásban - áll a jelentésben.
    

Az Amnesty International szerint ideje, hogy az amerikai hatóságok a nyilvánosság elé tárják a koalíció légitámadásai által a szíriai civil lakosságnak okozott károk teljességét. A szervezet szerint független és pártatlan vizsgálattal kell feltárni a nemzetközi emberi jogok bármilyen potenciális megsértését, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)