Hírek > Az idős dolgozók is dolgozók >

Az idős dolgozók is dolgozók

2016.10.27 23:00
Az idősödő munkavállalókra is munkaerő-forrásként kell tekinteniük a vállalkozásoknak, hiszen 2030-ra az európai munkavállalók 30 százalékát már 55-64 éves dolgozók teszik majd ki - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Az idős dolgozók is dolgozók

Simon Attila rámutatott: a munkáltatók számára fontos feladat lesz, hogy biztosítsák az idősödő alkalmazottak képzését és digitális kompetenciájuk fejlesztését, hiszen az 55-64 éves dolgozók munkában tartása a gazdaság fenntarthatóságának egyik pillére. Ennek a szemléletnek az elterjesztését szolgálja az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által meghirdetett Egészséges munkahelyek minden életkorban című kampánya is, ami illeszkedik az Európai Munkavédelmi Hét (október 24-28) programjaiba - mondta el.
   
Szólt arról is, hogy a magyar munkavédelmi hatóságnak át kell állnia a szolgáltató típusú állami szerepvállalásra a jelenlegi porosz típusú ellenőrzési rendszerről. A hatóság nem a bírságok kiszabására helyezi majd a hangsúlyt, hanem elsősorban lehetőséget ad a munkáltatóknak a felmerült problémák kijavítására.              

A helyettes államtitkár ennek alátámasztására elmondta, hogy óvatos becslések szerint is évente 200 milliárd forint veszteséget szenved el az állam a munkahelyi balesetek, a táppénz miatt.
   
A rendezvényen kiadott közlemény szerint a 12. Európai Munkavédelmi Hét keretében átadták az Európai Helyes Gyakorlat díjakat, amellyel azokat a munkáltatókat díjazzák, akik a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére szolgáló innovatív munkavédelmi gyakorlatokat dolgoztak ki.    

Simon Attila tájékoztatása szerint két kategóriában értékelték a cégeket. A száznál kevesebb munkavállalót   foglalkoztató cégek közül a Eszter Bt., az ennél nagyobb dolgozói létszámmal rendelkezők közül pedig a MAVIR Zrt. kapta meg az Európai Helyes Gyakorlat díjat.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák