Hírek > Hogyan vezessünk télen is biztonságosan? >

Hogyan vezessünk télen is biztonságosan?

2016.10.29 08:00
Az AAA AUTO saját belső kutatásai alapján több fontos biztonsági tanácsot és tippet is kidolgozott, amivel a magyar autósokat szeretné segíteni a biztonságosabb és problémamentesebb téli közlekedésben. A balesetmegelőzési tippek mellett az alábbiakban arról is olvashatnak, hogyan lehet kényelmesen beindítani az autót a hideg téli reggeleken.
Hogyan vezessünk télen is biztonságosan?

Az AAA AUTO tapasztalatai szerint a biztonságos téli vezetéshez elengedhetetlen a jó minőségű, megfelelő – legalább a hatóságilag előírt 1,6 mm-es – profilmélységű téli gumi mind a négy keréken, mivel 7°C hőmérséklet alatt a nyári gumi tapadása már nem kielégítő. Hasonlóan fontos – ugyanakkor gyakran elhanyagolt – tényező a gépkocsiból való jó kilátás, amit télen akadályozhat a befagyott ablaküveg. A rossz idő miatt ilyenkor a gépkocsivezető általában gyakrabban használja az ablakmosó folyadékot és az ablaktörlőt. Ezért a tél beálltakor tanácsos ellenőrizni az ablaktörlő gumiját, és kicserélni, ha elkopott, valamint legalább -25°C hőmérsékletig hitelesített fagyálló keveréket tölteni az ablakmosó tartályba. Az autó hűtőrendszerébe is szükséges fagyállót adagolni a hibák megelőzésére.

A téli vezetés megkönnyítése és biztonságának növelése érdekében érdemes gyakran ellenőrizni az akkumulátort, amit akár a fűtés is lemeríthet, és célszerű indítókábelt is az autóban tartani. A dízelüzemű járművek vezetőinek nem árt észben tartaniuk, hogy kocsijuk különösen érzékeny a -10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletre, és célszerű dermedésgátló adalékot tölteniük az üzemanyagtartályba. A tartalék fagyálló mellett jégkaparóról is gondoskodni kell, csakúgy, mint némi tartalék-üzemanyagról, mobiltelefon töltőről és ételről-italról, ha a kocsi esetleg elakadna a téli utakon. Ideális esetben a sofőrnek érdemes lenne a legtöbb szervizben és autóalkatrész-szaküzletben beszerezhető, speciális zárjégoldót is magánál tartania a befagyott ajtózárak vagy ablakok jégtelenítésére.

„Nagy tapasztalatunknak és szakértőinknek köszönhetően a legjobb biztonsági tanácsokkal és téli vezetési tippekkel igyekszünk elősegíteni az autósok biztonságát és kényelmét” – nyilatkozta Karolína Topolová, az AAA AUTO International vezérigazgatója. „A modern gépkocsikban számos extra – pl. fűtött ülés és szélvédő – teszi biztonságosabbá a téli vezetést, de még ennél is fontosabbak azok a közlekedésbiztonsági ajánlások és téli biztonsági tippek, amelyekkel vásárlóink és a magyar autósközönség egésze sértetlenül és kényelmesen vészelheti át a téli hónapokat.”
 
A téli viszonyok beállta előtt az autótulajdonosoknak érdemes fékpróbát tartaniuk, és szükség esetén szervizbe vinniük gépkocsijukat. Vezetési stílusukat az útviszonyokhoz igazítva, a fagyos napokon lassabban és körültekintőbben kell vezetniük, és a kicsúszás megelőzése érdekében óvatosabban kell haladniuk. Ha pedig valaki az útszóró só miatti korróziótól is szeretné megvédeni járművét, védőviasszal tanácsos kezelnie a lakkozást. „A biztonságos közlekedés szempontjából azonban változatlanul az a legfontosabb, hogy az ember ismerje az autóját és az útviszonyokat, és kiegyensúlyozottan, biztonságosan vezessen a téli hónapokban” – tette hozzá Karolína Topolová.

Kapcsolódó kalkulátoraink:
Jól vagy rosszul vezetsz?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák