Hírek > Nagyot mennek a szaúd-arábiai kötvények >

Nagyot mennek a szaúd-arábiai kötvények

2016.10.29 01:45
Sokan már a kibocsátás előtt úgy tekintettek a szaúd-arábiai kötvényekre, mint a királyság gazdasági és pénzügyi reformintézkedéseinek egyikére. Könnyen lehet azonban, hogy a valóság ennél prózaibb – a kibocsátás mögött esetleg az a masszív költségvetési hiány áll, amelyet Szaúd-Arábia (és egyébként valamennyi Öböl menti ország) az olajárak összeomlását követően halmozott fel.
Nagyot mennek a szaúd-arábiai kötvények

Az olajfüggő gazdaságok fundamentális helyzetének romlása ellenére a régiós államkötvények iránti kereslet továbbra is stabil – mindezt megerősítette a májusban lezajlott rekordméretű, 9 milliárd dolláros katari kötvénykibocsátás, és Abu Dhabi áprilisi, 5 milliárd dollár értékű kibocsátása is.

 

Ezek a sikertörténetek egyértelműen ösztönzőleg hatottak Rijádra, hogy önállóan próbáljon forrást szerezni a piacról, és ezt a múlt héten végül meg is tette. A kibocsátás sikere minden várakozást felülmúlt, az öt-, tíz- és harmincéves lejáratú államkötvények összesen 17 milliárd dollár értékben keltek el.

 

Ha a tranzakció árazását közelebbről is megnézzük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a befektetők által adott elképesztő mennyiségű, 67 milliárd dollárra rúgó vételi ajánlati állomány bőséges teret adott a hozamok csökkentésére a kezdeti indikatív szintekről. A kötvények kibocsátása óta a hozamok tovább csökkentek a másodlagos piacon.

 

Mindezek eredményeképpen az első körben hoppon maradt befektetők számára az új szaúdi kötvények jelenlegi másodpiaci szintje egyre kevésbé vonzó. Ez különösen igaz, ha összevetjük a királyság kötvényeit a régió többi államkötvényével, amelyek nagyjából hasonló kockázati profillal rendelkeznek, vagyis az esetükben is jelentős és állandó az olajpiaci kitettség.

 

A katari kötvények értékelése a Moody’s-nál Aa2 (ez a hitelminősítőnél elérhető harmadik legjobb minősítés, és két fokozattal magasabb, mint a Szaúd-Arábiának megítélt A1 minősítés), így azok csupán egy leheletnyivel forognak magasabban, mint a friss kibocsátású szaúdi kötvények.

 

A befektetők számára egy lehetséges alternatíva az Ománi Szultánság, amely néhány hónapja, júniusban már kibocsátott egy sorozat új kötvényt, igaz, hogy jóval kisebb hírverés és figyelem közepette.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák