Hírek > Növelik a béreket és nyugdíjakat Szerbiában >

Növelik a béreket és nyugdíjakat Szerbiában

2016.10.31 07:00
Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerbiai bérek és nyugdíjak mérsékelt növelését 2017-ben, ugyanakkor arra figyelmeztette a nyugat-balkáni országot, hogy oldja meg a veszteséges állami vállalatok helyzetét.
Növelik a béreket és nyugdíjakat Szerbiában

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette az IMF-fel folytatott megbeszélések eredményét.
    
A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége azért érkezett a nyugat-balkáni országba, hogy elvégezze a Szerbiával kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás hatodik felülvizsgálatát. A küldöttség több szerb politikussal és gazdasági vezetővel találkozott.
    
A kormányfő kiemelte: a tárgyalások hosszúak és nehezek voltak, de Szerbia büszke az elért eredményekre, mert az IMF nagyon óvatosan közelített a felvetett bér- és nyugdíjemeléshez. A Valutaalap végül beleegyezett abba, hogy a következő évben a közszférában dolgozók bérei 5-7 százalékkal növekedjenek, a nyugdíjasok pedig kapjanak egyszeri, ötezer dináros (12 550 forint) pénzügyi támogatást az idén, jövőre pedig mérsékelten emelkedjenek a nyugdíjak.
    
Emellett az IMF további hat hónapos haladékot adott Belgrádnak arra, hogy rendezze az adósságban úszó bori rézbánya helyzetét. Aleksandar Vucic ezzel kapcsolatban kijelentette: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy vásárlót találjon a bányára, akár "térden állva kéri majd a kínaiakat" arra, hogy vásárolják meg. A bori rézbánya évente mintegy 100 millió dináros (251 millió forint) veszteséget okoz az államnak.
    
A sajtótájékoztatón Dusan Vujovic pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetést a tervek szerint december közepén fogadja el a parlament. Hozzátette: a kormány az idén 2,7-2,8 százalékos, jövőre pedig legalább 3 százalékos GDP-növekedést vár.
    
Az IMF júniusban javított Szerbia idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésén, és 1,8-ról 2,5 százalékra növelte a várt GDP-növekedést. Ugyanakkor arra is figyelmeztette Szerbiát, hogy mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse a GDP 75 százalékát kitevő államadósságot, és meg kell oldania a veszteséges állami vállalatok helyzetét.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák