Hírek > Merkel: riasztó a sajtószabadság korlátozása Törökországban >

Merkel: riasztó a sajtószabadság korlátozása Törökországban

2016.11.03 07:00
A német kormány megítélése szerint a legnagyobb mértékben riasztó, hogy a sajtó és a vélemény szabadságát újra és újra korlátozzák Törökországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerdán Berlinben a Cumhuriyet című kormánykritikus török lap főszerkesztőjének őrizetbe vételével kapcsolatban.
Merkel: riasztó a sajtószabadság korlátozása Törökországban

A kancellár Johann Schneider-Ammann svájci államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: a sajtó- és a véleményszabadság törökországi korlátozásának "nagyon szomorú" folyamatába illeszkedik mindaz, ami a Cumhuriyet főszerkesztőjével és több munkatársával történt, és "nagyon-nagyon kétséges", hogy a török hatóságok eljárása megfelel-e a jogállamiság elveinek.
   
A német kormány figyelemmel kíséri az eljárást, éppen úgy, mint az előző főszerkesztő esetében - tette hozzá Angela Merkel, utalva a július 15-ei törökországi puccskísérlet óta Németországban élő Can Dündarra, aki ellen a Sabah című kormányközeli török lap szerint letartóztatási parancs van érvényben hazájában.
    

Számíthatnak Berlin szolidaritására az újságírók, és mindazok, akik az egyre nehezebb körülmények között állnak ki a sajtószabadságért és a véleményszabadságért Törökországban - mondta a német kancellár.
   
Elmondta, hogy Németország ankarai nagykövete kedden felkereste a Cumhuriyet szerkesztőségét. A látogatás jelzi, hogy a német kormánynak nagyon fontos a sajtó és a vélemény szabadsága, amelynek "természetesen központi szerepe van" Törökország uniós csatlakozási tárgyalásain - húzta alá Angela Merkel.
   
A török hatóságok hétfőn egy terrorizmus elleni intézkedés keretében a lap 13 vezetőjét és munkatársát vették őrizetbe. Az illetékes ügyészség szerint a gyanúsítottak bűncselekményt követhettek el a júliusi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.
   
A német kormányt számos bírálat érte, amiért eddig nem ítélte el Ankara lépését. Bírálta a kormányt Can Dündar is, szerinte "igen gyenge" volt Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői állásfoglalása, amelyben kifejezésre juttatta a német kormány aggodalmát a történtek miatt. Can Dündar a Die Welt című lapban idézett nyilatkozatában hangsúlyozta: az aggódás nem segít a török újságíróknak.
   
Ugyanakkor az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselőinek vezetője, Herbert Reul a Bild című lap szerdai számában azt mondta, hogy még tovább csúszhat a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének megszüntetése, ha Recep Tayyip Erdogan nem változtat politikáján.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák