Ezért jó, ha követjük, hogy alakulnak befektetéseink

Egy kellően gondos befektetőnek nem csupán a befektetési döntésnél kell alaposnak lennie a jegybank fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója szerint, figyelnie kell befektetéseinek alakulását is, amiben segít az MNB honlapján található értékpapírszámla-lekérdező alkalmazás is.

Ezért jó, ha követjük, hogy alakulnak befektetéseink

Szeniczey Gergő az MTI-nek elmondta, jelentősen nőtt idén a befektetési alapok vagyona, különösen az ingatlanalapok iránt emelkedett a kereslet. Mivel egyre többen fektetnek nyilvános alapokba, ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős befektetői döntések fontosságára. Ehhez például az ingatlanalapoknál elengedhetetlen a mögöttes ingatlanpiac hullámvölgyeinek, és az ehhez kötődő esetleges veszteség kockázatainak megismerése.
    

Az ügyvezető igazgató azt javasolja a befektetőnek, hogy a hazai nyilvános, nyíltvégű alapok esetében alaposan tanulmányozzák a kiemelt befektetői információkat (Key Information Documents, KID), amelyek a jogszabály előírása szerint tömör, érthető formában segítenek a döntés megalapozásában. A KID tájékoztat az alap befektetési politikájáról, kockázatáról, költségeiről, díjairól, a múltbeli hozamokról, a gyakorlati tudnivalókról.
    

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet: mindenki "kockázati étvágyának" ismeretében döntsön arról, hogy a rendelkezésre álló befektetési időhorizontok alapján melyik a számára megfelelő befektetés, értékelje az alap sajátosságait, saját likviditási elvárásait vesse össze az alap likviditási vállalásaival.
    

Szeniczey Gergő megjegyezte, a növekvő lakossági megtakarítások és a tartósan alacsony hozamkörnyezet hatására a befektetési alapok vagyona 2016 közepére meghaladta az 5000 milliárd forintot. Az alapok iránti keresletet az alacsony hozamok és a volatilis nemzetközi piacok mellett növelte a fokozódó igény az alapkezelők szakértelme és a költséghatékony megoldások iránt.
    

Az új tőke beáramlásával stabilizálódott az alapok által kezelt állomány, a lakosság a visszatekintő hozamok alapján olyan befektetések felé fordul, amelyeken érdemi hozamot tud elérni - mondta.
    

Változatlanul a kötvény és pénzpiaci befektetések dominálnak, töretlen az abszolút hozamú alapok népszerűsége. Az alapok portfóliójában jelentősen nőtt az állampapírok súlya, de egyes alapoknál jelentős a bankbetétek aránya is, amire ugyancsak érdemes figyelni a befektetőknek - tette hozzá.
    

Az ingatlanpiac élénkülése teszi egyre népszerűbbé a közvetlenül ingatlanba fektető befektetési alapokat, amelyek 2014 végén 551 milliárd, 2015 végén 643 milliárd, idén június végén már 734 milliárd forintnyi vagyont kezeltek. Az év közepén már 11 nyilvános nyíltvégű, közvetlenül ingatlanokba fektető alap működött. Legutóbb augusztusban volt nyilvános ingatlanalap jegyzés, amelynek értéke 1 milliárd forintot tett ki - ismertette a szakember.
    

Az ingatlanok iránti érdeklődés egyik okát a lakosság munkaerőpiaci, jövedelmi helyzetének javulásában látja az ügyvezető igazgató, aki szerint sokan nem közvetlenül lakóingatlant vesznek befektetési céllal, hanem ingatlanalapok jegyeit. Ezért az alapkezelők is fantáziát látnak az új ingatlanalapok indításában.
    

Az MNB az ingatlanpiac ciklikussága, a nyilvános alapok lakossági kitettsége és az ingatlanok specialitásai miatt fordít kiemelt figyelmet e szegmens monitoringjára - mondta Szeniczey Gergő, megjegyezve: az elmúlt évek egy-egy váratlan ingatlanpiaci megingása a nemzetközi piacokon figyelmeztet arra, hogy a ma népszerű ingatlanbefektetési jegyekkel egyes időszakokban nemcsak nyerni, hanem veszíteni is lehet.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.
2021. 08. 26. 03:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás: