Hírek > Háromezer új munkahely Zalaegerszegen >

Háromezer új munkahely Zalaegerszegen

2016.11.08 01:30
Az elmúlt két évben mintegy háromezer új munkahelyet teremtettek Zalaegerszegen, ahol a jövő évben további ezer álláshelyre várnak jelentkezőket, bár a munkaerőhiány miatt ez egyre nagyobb kihívást jelent - közölte keddi sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Háromezer új munkahely Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a város önkormányzatának a 2014-es helyhatósági választások óta eltelt két évét értékelve arról számolt be, hogy 2015-ben csaknem 1800 új álláshely jött létre. Mintegy 1300-at a Flex üzemcsarnokai biztosítottak, 150-150 új dolgozót a Zalaco sütőipari cége és az ADA matracgyártó üzeme alkalmazott, nagyjából 200 munkahelyet pedig az itt működő kis- és középvállalkozások.
   
Az idén további 1300 új munkahely jött létre, a jelentősebbek közül ebből a Flex mintegy ezer álláshelyet biztosított, a nyomdaipari Edelmann pedig 100 új dolgozót vett fel ötmilliárd forintból épült zalaegerszegi üzemcsarnokába.
   
A polgármester jelezte: miután két év alatt mintegy háromezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, 2017-ben újabb ezer álláshelyet szeretnének betölteni az itt működő cégek, bár az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány miatt ez komoly kihívást jelent. A jelentősebb cégek közül a Flex további 500 dolgozót alkalmazna - megközelítve ezzel a 4500 fős létszámot -, két újabb üzemcsarnok építésével az ADA további 200 alkalmazottnak kínál majd állást, kisebb-nagyobb vállalkozások pedig összességében még további százas nagyságrendű munkahelybővítést terveznek a zalai megyeszékhelyen.
  
 Mindeközben a munkanélküliségi ráta is folyamatos csökkenést mutat, 2014-ben 4,7 százalék volt, tavaly 3,3, jelenleg pedig 2,8 százalék a regisztrált álláskeresők aránya, ami nagyjából 1100 embert jelent Zalaegerszegen.
   
Balaicz Zoltán beszámolt arról, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó bevételek folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. Míg 2014-ben 3,2 milliárd, tavaly 4,2, idén pedig várhatóan 4,4 milliárd forint folyik be a helyben működő vállalkozásoktól.
   
A gazdaság- és vállalkozásfejlesztési programok mellett a kultúra, a sport és az oktatás területét érintő beruházásokról, újdonságokról, de lakásépítésekről is beszámolt egyebek mellett Zalaegerszeg polgármestere.
   
A következő évek nagyobb fejlesztései között említette a 40 milliárd forintból megvalósuló, önvezető járművek számára is alkalmas járműipari tesztpálya beruházását, egy nemzetközi logisztikai központ építését, illetve az R76-os gyorsforgalmi út megvalósítását. Ez utóbbi Zalaegerszegtől Pacsát és a sármelléki repülőteret érintve Balatonszentgyörgynél csatlakozik az M7-es autópályához, építési költsége a számítások szerint mintegy 160 milliárd forint lesz.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák