A Kreml kitüntetett figyelemmel kíséri mi zajlik ma Amerikában

A Kreml fontosnak tartja az amerikai elnökválasztást, és más nemzetközi eseményekhez hasonlóan figyelemmel követi azt - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A Kreml kitüntetett figyelemmel kíséri mi zajlik ma Amerikában

"Annyira leszünk készek előrelépni az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataink helyreállításában és fejlesztésében, amennyire az amerikai partnereink készek lesznek" - jelentette ki a szóvivő.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Putyin több ízben is kifejezte Moszkva érdekeltségét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében. A kérdésre, hogy Washingtonnak kell-e megtennie az első lépést a viszony helyreállítása érdekében, Peszkov kijelentette: "Itt inkább a politikai akarat megléte a fontos".

Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor korábban az amerikai elnökjelöltekkel kapcsolatos preferenciáit feszegették, kitérően azt hangoztatta, hogy Oroszország tiszteletben tartja majd az amerikai nép döntését, bármi legyen is az, és kész az Egyesült Államok bármely vezetőjével együtt dolgozni, akit a választók előnyben részesítenek. Szavai szerint Moszkva számára az lenne a legjobb, ha a választás olyan emberre esne, aki kész tenni az Oroszországgal fennálló viszony fejlesztéséért.

"Mi az egyenrangú partnerség hívei vagyunk, egymás érdekeinek figyelembe vétele mellett. Csak ezen az alapon fogunk dolgozni" - mondta.

Putyin nyíltan nem foglalt állást egyik elnökjelölt mellett sem, ugyanakkor többször is pozitívan nyilatkozott az általa személyesen nem ismert Donald Trumpról. Méltatta, hogy a republikánus elnökjelölt konstruktív együttműködésre törekedne Moszkvával.

Vlagyimir Putyin úgy vélekedett, hogy Trump a hagyományos republikánus értékrendet követő választói réteget, az átlagjövedelmű átlagembereket képviseli, akik belefáradtak az évtizedek óta hatalmon lévő elitbe. Az orosz elnök pozitív jelzőkkel illette Trumpot, kijelentve, hogy extravagáns stílusának célja az egyszerű szavazók megszólítása, ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy ő lenne a favoritja.

Hillary Clintonról, aki külügyminiszteri minőségében nem egyszer találkozott vele, Putyin többször nyilatkozott kritikusan, de volt, amikor méltatta a konstruktív hozzáállását.

Az orosz vezető annak idején élesen reagált arra, hogy Clinton az amerikai diplomácia vezetőjeként 2011 decemberében már azelőtt leszögezte, hogy az orosz parlamenti választások nem voltak tisztességesek és igazságosak, hogy megkapta volna az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) jelentését. Putyin szerint Clinton ezzel "megadta a hangnemet" és "jelt adott" az orosz ellenzéknek.

Tavalyelőtt, válaszul az amerikai külügyminiszter újabb bírálataira, Putyin úgy fogalmazott, hogy ha valaki átlépi "az illendőség határait", az a gyengeség jele, ami egy nő esetében "a legrosszabb tulajdonság". 2007-ben, Clinton első elnökjelöltségi próbálkozása idején viszont még arról beszélt hogy a nők jelenléte a politikai és társadalmi életben "a társadalom érettségének világos jele", és a nők jelenléte kiegyensúlyozottabbá és cselekvőképesebbé teszi a hatalmat.

Moszkva figyelmét nem kerülte el, hogy Clinton külügyminiszter a "galamb" Barack Obama elnökkel szemben "héja" álláspontra helyezkedett mind az ukrajnai, mind a szíriai konfliktus ügyében.

Putyin ugyanakkor elismerte, hogy Clintonnal "nagyon konstruktív és tárgyra törő" megbeszélést folytatott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 2012-es vlagyivosztoki csúcstalálkozóján, amelyre Obama nem utazott el.

Az orosz elnök többször valótlannak minősítette azokat a Washingtonban, főleg a demokraták részéről megfogalmazott vádakat, melyek szerint Moszkva beavatkozik az amerikai elnökválasztási küzdelembe.

"Valaki tényleg azt gondolja, hogy Oroszország valahogy befolyásolni tudja az amerikai nép választását? Amerika talán valami banánköztársaság? Amerika nagyhatalom. Ha nincs igazam, javítsanak ki, legyenek szívesek" - mondta.

Maria Olson, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője kedden közölte, hogy a képviselet jegyzéket kapott az orosz külügyminisztériumtól, mert korlátozták az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő, a voksolást megfigyelni kívánó orosz diplomatákat amerikai választóhelyiségek megközelítésében. Olson alaptalannak minősítette az orosz vádat. Mont mondta, az oroszoknak felajánlották, hogy csatlakozzanak az EBESZ-tagállamok megfigyelői csoportjaihoz, Moszkva azonban nem nevezte meg delegáltjait. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok több államának hatóságai megkövetelik, hogy a külföldi megfigyelők egyenesen hozzájuk forduljanak választások idején, ezért - ha ezt orosz részről megtették - a döntés az adott szövetségi államok hatáskörébe tartozik.

Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a tiltakozó jegyzékben egyúttal nemkívánatosnak minősítették a jövőbeni oroszországi választások amerikai diplomaták általi megfigyelését.

Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hétfőn közölte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei a texasi Houstonban feltartóztatták az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját. Az ügynökök állítólag azt "sugalmazták", hogy a választásokat nemcsak megtekintenie nem szabad, de arra gondolnia sem. Zaharova állítása szerint az eset nem volt egyedi.

A szóvivő nehezményezte, hogy az amerikai külügyminisztérium jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy "önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket", néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek.





Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Lengyelország ezért épít kerítést a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.
2021. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Merkel szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.
2021. 08. 22. 19:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Moszkva mielőbbi tárgyalásokat sürget az afgán konfliktussal kapcsolatban

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok evakuálja a nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség - még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba - jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.
2021. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Megemelkedett a koronavírusos esetek száma Obama születésnapi összejövetele után

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották - jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva.
2021. 08. 15. 03:00
Megosztás:

Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár - jelentették be pénteken Berlinben.
2021. 08. 14. 15:00
Megosztás: