Hírek > Mi történik, ha nem visszük rendszeresen szervizbe az autónkat? >

Mi történik, ha nem visszük rendszeresen szervizbe az autónkat?

2016.11.11 04:00
Sokan, a gyári garancia letelte után inkább úgy döntenek, a szomszéd utcában lévő sarki műhelybe, vagy egy ismerősük által ajánlott autószerelőhöz viszik a kocsijukat. Vajon megéri márkaszervizbe vinni autónkat, ahol gyári alkatrészekkel és műszerekkel dolgozó szakemberekre bízhatjuk, vagy az is elég, ha egy garázsműhelyre bízzuk. Ezekre a kérdésekre ad választ Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója.
Mi történik, ha nem visszük rendszeresen szervizbe az autónkat?

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy miért is kell rendszeresen szervizbe vinni autónkat és honnan tudjuk, hogy mikor?

A szerviz intervallum nem véletlenül van pontosan meghatározva, ugyanis a gyár által előírt olajtípussal, maximum annak megfelelő km-t lehet megtenni, de több idő sem telhet el a két szervizelés között. Ez szavatolja,hogy semmilyen meghibásodás ne jöjjön létre a kenőrendszerrel kapcsolatban. Az Ügyfél pontos tájékoztatást kapa márkakereskedők által,hogy az időhöz kötött szervizt mikor kell elvégezni. Régebben a gépjárművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a mai modernvilágban ez már nem jelenthet problémát. Az  újabb típusú autóknál egyébként már megjelenik a kijelzőn a figyelmeztető jelzés, hogy az előző szerviz óta eltelt a meghatározott idő, vagy,  hogy elértük a megfelelő kilométert és szervizbe kell vinni a kocsit. A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek, ahol a szervizfüzet a maximált értékeket tartalmazza, de az autó vezérlő komputere figyeli a vezetési ciklusokat /sok hidegindítás, városi araszolás, nagyobb terhelés, stb…/ és ez alapján jelzi a szervizelés szükségességét.

Jól vagy rosszul vezetsz? Most megtudhatod, ha IDE kattintasz!
 
Mi történik, ha mégsem visszük az autót időben szervizbe?

A szervizelés elhagyására /túlfutás időben, vagy km-ben/ különböző meghibásodások vezethetők vissza. Egy túlhajszolt autónál pl. a motorolaj előbb elhasználódik /kenőképesség/, ami a motor idő előtti károsodásához vezethet. De a nem megfelelően betartott szervizidő során, az alábbi problémák is kijöhetnek: lazábbak lesznek az illesztések, a kopás miatt zajosabb lesz a motor, károsodik a turbó, az autó fogyasztása is megnőhet, és ezen kívül egyéb meghibásodások léphetnek fel. A garanciaidőn belüli szervizelés pedig kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen a garanciális javítás előfeltétele a szervizfüzet megfelelő vezetése /km-óra és az idő/. Ennek elhagyása bonyodalmakat okozhat a javítás során. Illetve, fontos leszögezni, hogy egy vezetett szervizkönyv mindig nagyobb bizalmat kelt a későbbiek során a vevőben.
 
Rengeteg hír kering az interneten, a márkaszerviz vagy garázsműhely témakörében. Melyiket válasszuk?


Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat. és ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt. Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítéletekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik  versenyt a kis műhelyek áraival. Természetesen számla nélküli szervizmunkákra itt ne számítson senki, ám ennek ellentételezéseként a márkaszervizek által elvégzett munkák számon kérhetőek, elszámoltathatóak, nem beszélve a sok gyártónál elérhető kiterjesztett garanciáról. Szemügyre vettük például a Magyarországon immár évek óta piacvezető, így legtöbb új autót eladó, és a használtautó import tekintetében is előkelő helyen álló Ford által kínált Ford Motorcraft 5+ szervizszolgáltatásokat: a program keretében a Ford tulajdonosok kedvező áron juthatnak hozzá a márkaszervizek magas színvonalú szolgáltatásaihoz és a biztonságot jelentő, gyári minőségű alkatrészekhez. A Ford Motorcraft 5+ Szerviz program egyik nagy előnye, hogy átlátható árképzést kínál és idén már a Ford haszongépjárművek is igénybe vehetik a pénztárcabarát szervizszolgáltatásokat, miközben a minőségből sem kell lejjebb adnunk. Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója azt is hozzáteszi, fontos a jó szerviz, ha öregszik az autónk! Az 5 évesnél idősebb autó esetében különösen fontos a jó szervizválasztás, hiszen nem mindegy, hogy a garancia lejárta után is ugyanúgy számíthatunk-e jól bevált útitársunkra vagy sem.

Hatványozottan igaz ez családi autók esetében, ahol a gyermekek miatt elengedhetetlen szempont, hogy az autónkban vakon megbízhassunk, különösen egy hosszú családi utazás esetén, akár külföldön.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák