Hírek > Drága az új szakma megszerzése, de megéri befektetni a tudásba >

Drága az új szakma megszerzése, de megéri befektetni a tudásba

2016.11.14 23:00
A humánerőforrással foglalkozó szakemberek már régóta kongatják a vészharangot, hatalmas munkaerőhiány jellemez több iparágat is. A munkakeresők pedig a meglévő végzettségükkel nem tudnak elhelyezkedni. A legtöbb szakmai egyesület egybehangzó véleménye szerint több tízezer ember tudna azonnal kezdeni egyes szektorokban, ha lenne piacképes tudása. A pályamódosítás sokaknak jelenthetne megoldást, azonban kevesen engedhetik meg maguknak a képzéssel járó költségeket. Kézenfekvő megoldás lehet a személyi kölcsön ám erre kevesen gondolnak.
Drága az új szakma megszerzése, de megéri befektetni a tudásba

Több tízezerre becsülik azoknak a munkahelyeknek a számát, amelyek betöltése problémát jelent a hazai cégeknek. Lassan nincs olyan ágazat, ahol ne lenne hiány: a mezőgazdaságtól kezdve az autóiparon át egészen a kiskereskedelem világáig. Az IT szektor, óvatos becslések szerint is, minimum 20 ezer szakembert kénytelen nélkülözni. Hasonló a helyzet az autóiparban is, ahol szintén több tíz ezres hiánnyal küzdenek a jólfizető multik. Az egyes szektorok országos szövetségei szerint a helyzet egyre szomorúbb, holott bőven volna tudás-kapacitás a magyar álláskeresők között. A 3 vagy 5 éves képzési idő azonban túl hosszú azoknak, akik már egy szakmával a hátuk mögött gondolkodnak a váltáson, ráadásul a többség nem is engedheti meg magának a több millió forintra rugó felsőfokú tanulmányokat.

 

Több iparágban ugyanakkor a tanulás iránti hajlandóság és a motiváció számít, nem feltétlenül a sok éves tapasztalat, vagy a papír. Az IT szektorban programozókra, OKJ-s képzettségű fejlesztőre és rendszergazdára vadásznak. A problémát és a szűk piaci rést felismerve több magáncég is indít képzéseket, amelyek elvégzésével a jól fizető állás borítékolható. Piacképes szoftverfejlesztőket képeznek néhány hónap alatt, így szinte garantált az elhelyezkedés, nettó 200 ezer forintról indul a licit az újdonsült szakemberekért. A külföldi mintát követő, magas színvonalú informatikai képzések 700 ezer és 1,5 millió forint közötti összegbe kerülnek. A pályamódosítók, a továbbtanulók azonban ritkán rendelkeznek ilyen mértékű megtakarításokkal. Bár sokan nem gondolnak rá, helyzetükre hatékony megoldást jelenthet a személyi kölcsön, amely akár új munkahelyhez és az anyagi gyarapodáshoz is hozzásegíthet.

„Fontos látni, hogy a személyi kölcsönt nem kizárólag a váratlan kiadások finanszírozására, hanem sok esetben az érvényesülésük elősegítésére veszik fel az igénylők. A képzés, a tanulás is ilyen, gyorsabban megtérülő befektetés. A hozzánk érkező hiteligénylések közel 80%-a pozitív hitelbírálatban részesül, ezt követően pedig jellemzően napon belül ügyfeleink számlájára kerül az összeg.” – mondja dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. „Ezután máris kezdődhet a továbbtanulás vagy az átképzés.”


A diplomások közül is sokan mennek OKJ képzésekre, itt 30 ezer és 500 ezer forint közötti összegért kínálnak szaktudást. Az átképzésnek, pályamódosításnak ugyan ára van, de a tudás a lehető leggyorsabban megtérülő befektetés.


„A hosszú távú munkanélküliségnél és kiszolgáltatottságnál jóval kisebb kockázatot jelent egy kölcsön felvétele, amelynek segítségével megszerzett tudás vélhetően könnyebb elhelyezkedést tesz lehetővé. Az új munkahellyel pedig biztos jövedelem és egzisztencia érhető el” – tette hozzá az OTP Bank igazgatója.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák