Hírek > Vezető szerepünk lehet az autóipari újításokban >

Vezető szerepünk lehet az autóipari újításokban

2016.11.25 22:00
Magyarországnak vezető szerepe lehet az autóipari újításokban azzal, hogy a ThyssenKrupp hosszú távon elkötelezi magát az ország mellett - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a kormány és a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. stratégiai partnerségi megállapodásának aláírása után.
Vezető szerepünk lehet az autóipari újításokban

A miniszter kiemelte, hogy az elektromos kormányrendszerek fejlesztésében a ThyssenKrupp világelső. A német konszern 77 országban 497 leányvállalatot működtet, és élen jár az autóipari digitalizáció és fejlesztések terén.
   
A 72. stratégiai partnerségi megállapodás aláírásával a világ legnagyobb acélgyártással, autó-, gép- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata vált Magyarország stratégiai partnerévé - közölte Szijjártó Péter.
    

Marc de Bastos Eckstein, a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a konszern Magyarországon hat leányvállalatot működtet, mintegy 1000 embert foglalkoztat és 500 millió euró árbevételt ért el tavaly.
   
Szijjártó Péter kifejtette, hogy az automatizálás, az elektromobilitás, a digitalizáció olyan szintet ért el, amely korábban elképzelhetetlen volt. Azok a vállalatok lesznek sikeresek, amelyek a leggyorsabbak a fejlesztésekben, illetve azok alkalmazásában, az országok közül pedig azok, amelyek minél több ilyen vállalkozást magukhoz tudnak vonzani - mondta.
   
A kormány által kötött stratégiai partnerségi megállapodásokról szólva a miniszter elmondta: a 72 stratégiai partner összesen csaknem 165 ezer embernek ad munkát Magyarországon, a megállapodások aláírása óta a vállalatok mintegy 13 600 új munkahelyet teremtettek, ebből 1325-öt kutatás-fejlesztési területen.
   
A stratégiai partnerek összesen 10 065 milliárd forint beruházást hajtottak végre Magyarországon, a szerződések aláírása után 1595 milliárd forintnyi új beruházást hoztak ide - ismertette.
   
Szijjártó Péter kiemelte, hogy a ThyssenKrupp Jászfényszarun 500 új munkahelyet létrehozó 30 milliárd forintos zöldmezős beruházást hajt végre, és fejlesztő központot üzemeltet Budapesten, itt történik az új elektronikus kormányrendszerek kifejlesztése.
    

A miniszter kitért arra, a világgazdaságban élesedik a verseny, ezért egyre újabb eszközöket kell alkalmazni a beruházások Magyarországra vonzása érdekében.
    

A versenyképesség növelését segítő intézkedések között említette, hogy január 1-jétől életbe lép az az új adójogszabály, amelynek értelmében a vállalatok kétszer annyit írhatnak le az adóalapjukból, mint amennyit kutatás-fejlesztésre költenek.
   
Ugyancsak január 1-jétől lép életbe az az új költségvetési finanszírozási lehetőség, amely szerint egyedi kormánydöntések keretében vissza nem térítendő támogatást adhat a kormány Budapesten is kutatás-fejlesztési célú beruházásokhoz - ismertette.
   
Szijjártó Péter felidézte, a versenyképességet növelő intézkedések közé tartozik a társasági adó, illetve a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentése is; ezzel Magyarország válik a legkedvezőbb beruházási környezettel rendelkező országgá Európában - közölte.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák