Hírek > Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó kkv-k aránya >

Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó kkv-k aránya

2016.11.30 02:30
Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya: jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya - ez derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb, kedden közzétett adataiból.
Nőtt a fizetésemelésben gondolkodó kkv-k aránya

A cégek átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért terveznek utalni munkavállalóiknak a következő egy év során, az ágazatok közül leginkább az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre, itt minden második cég készül béremelésre.
   
A kutatás a kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült augusztus 26. és szeptember 8. között.
   
A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44 százalék, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány.
   
A felmérés szerint emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, majdnem minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben. A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18 százalékról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 új alkalmazott felvételén gondolkodnak.
    

Az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye: míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16 százalék, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány.
   
A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv-bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák