Hírek > CIA-főnök - a 'legnagyobb ostobaság lenne' semmissé tenni az iráni atomegyezményt >

CIA-főnök - a 'legnagyobb ostobaság lenne' semmissé tenni az iráni atomegyezményt

2016.11.30 18:00
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint "a legnagyobb ostobaság lenne", ha Donald Trump, a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök felmondaná az iráni nukleáris fejlesztési programról kötött megállapodást.
CIA-főnök - a 'legnagyobb ostobaság lenne' semmissé tenni az iráni atomegyezményt

John Brennan, aki már bejelentette, hogy januárban távozik tisztségéből, a BBC televíziónak adott, szerdán sugárzott interjúban elmondta: arra figyelmeztette Trump stábját, hogy az iráni atomegyezmény felmondása - amelyet Trump a választási kampányban kilátásba helyezett - katasztrofális következményekkel járhat, mert az iráni politika keményvonalas erőinek malmára hajtaná a vizet, és nukleáris fegyverkezési versenyt indíthatna el a térségben, ha újraindulna az iráni atomprogram.
    

Brennan szerint nem volt még példa arra, hogy egy új amerikai kormányzat egyoldalúan felmondott volna olyan nemzetközi szerződést, amelyet elődje kötött.
    

A szíriai háborúról szólva a CIA vezetője kijelentette: arra intette Trumpot és stábját, hogy bánjanak óvatosan az orosz együttműködési javaslatokkal. "Remélem, hogy javulnak majd az orosz-amerikai kapcsolatok, de óvakodni kell az orosz ígéretektől, mert Oroszország ezeket nem szokta betartani" - mondta Brennan a BBC-interjúban.
    

John Brennan a szíriai civil lakosság körében elkövetett "felháborító mészárlással" vádolta Oroszországot és a Moszkva által támogatott szíriai kormányerőket. Hozzátette: véleménye szerint az Egyesült Államoknak folytatnia kell a mérsékelt szíriai ellenzéki erők támogatását, annak érdekében, hogy képesek legyenek szembeszállni a szíriai hadsereg, Irán, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és Oroszország "közösen indított rohamával".
    

A CIA igazgatója szerint Szíria jövője Oroszország kezében van, de az orosz tárgyalási taktika "nem őszinte", Moszkva célja a folyamat elhúzása egészen addig, amíg az ostromlott Aleppó városát "sikerül megfojtani".
    

Azokról a vádakról, hogy Oroszország megpróbálta elektronikus eszközökkel, illetve információk kiszivárogtatásával, álhírekkel befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredményét, Brennan azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva törekedett erre, de a hatásról a CIA vezetője nem bocsátkozott részletekbe. Elmondta viszont, hogy ebben az ügyben személyesen felvette a kapcsolatot az orosz hírszerzés illetékeseivel, és figyelmeztette őket arra, hogy "az ilyesmi visszaüthet".
    

Az Egyesült Államoknak "nem szabad lesüllyednie az ő szintjükre" azzal, hogy hasonló eszközökkel válaszol, mert ez a helyzet eszkalálódásának kockázatával járna, de más módszerekkel is meg lehet értetni Oroszországgal, hogy az ilyen tevékenység elfogadhatatlan - mondta a szerdai BBC-interjúban a CIA igazgatója.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)