Hírek > Oroszországgal foglalkozó bizottságot hoz létre Washington >

Oroszországgal foglalkozó bizottságot hoz létre Washington

2016.12.01 05:05
Az amerikai képviselőház elsöprő, kétpárti többséggel fogadott el szerdán egy új hírszerzési törvényt, amely egyebek mellett egy Oroszországgal foglalkozó bizottság létrehozását is javasolja.
Oroszországgal foglalkozó bizottságot hoz létre Washington

A jogszabályt a képviselőház 390:30 arányban szavazta meg.
   
A 93 oldalas, titkos záradékkal elfogadott törvény általában nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és az amerikai hírszerző szervezetek teendőivel foglalkozik. Mindemellett egy új, több ügynökség, illetve szervezet között koordinálni hivatott bizottság életre hívását is javasolja. E testület célja az lenne, hogy elhárítsa azokat a kísérleteket, amelyekkel orosz részről "burkoltan megpróbálnak embereket és kormányzatokat befolyásolni".
   
A törvény szövege szerint az új fórum feladata, "fellépni azon aktív intézkedésekkel szemben, amelyek révén Oroszország burkoltan befolyást gyakorol, beleértve a valótlanságok, lobbisták, korrupció, emberi jogi visszaélések leleplezését, valamint a terrorizmus és a titkosszolgálatok által végrehajtott gyilkosságok leleplezését, mindazt, amit az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatai vagy politikai elitjei, illetve megbízottjaik követnek el."
   
A törvény, amelyet még a szenátusnak is el kell fogadnia, rendelkezik azon erőfeszítések finanszírozásáról is, amelyek segítségével intenzívebb hírszerzési munka végezhető iraki, szíriai, észak-afrikai terrorista fészkek kialakulásának megakadályozására, illetve terrorcselekmények előzetes felderítésére, továbbá támogatja az elhárítás erősítését. Szó esik a törvényben az ellenséges kibertámadások kivédéséről, továbbá a Guantánamón lévő börtöntelepről elszállított terroristákra vonatkozó hírszerzési anyagok titkosságának feloldásáról.
   
A törvénytől függetlenül a szenátus hírszerzési bizottságának hat demokrata párti szenátora levelet írt Barack Obama elnöknek, s azt kérte, hogy az elnök még januári távozása előtt oldja fel azoknak az információknak a titkosságát, amelyek Oroszországnak az amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozásáról szólnak.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák