Hírek > Nem elég vegán a britek ötfontosa? >

Nem elég vegán a britek ötfontosa?

2016.12.01 09:00
Vizsgálja a Bank of England, hogy miképp lehetne az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot.
Nem elég vegán a britek ötfontosa?

A brit jegybank szerda esti bejelentésének előzményeként kiderült, hogy a szeptemberben forgalomba hozott, jórészt műanyagalapú ötfontosok összetevői között nyomokban marhafaggyú is van. Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében.
    

A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltozatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.
    

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, s felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris "intenzíven dolgozik" a megoldáson.
    

A brit jegybank közölte, hogy maga sem tudott a kifogásolt állati zsiradék jelenlétéről az ötfontos alapanyagai között.
    

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely az első polimer-alapanyagú brit bankjegy. A tervek szerint jövőre megkezdik a tíz- és a húszfontosok ugyanilyen alapanyagú gyártását is.
    

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.
    

Az ötfontos a legkisebb címletű, egyben a legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő brit bankjegy.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák