Hírek > Egyre közeleg az olaszok döntése >

Egyre közeleg az olaszok döntése

2016.12.01 15:35
A vasárnapi alkotmányos népszavazás eredményét a külföldön élő, több mint 3 millió olasz szavazata határozhatja meg, akik csütörtök délutánig adhatják le voksukat levélben.
Egyre közeleg az olaszok döntése

Matteo Renzi miniszterelnök nem győzte hangsúlyozni, hogy az alkotmányos reformokat - amelyhez kormánya sorsát is hozzákötötte - a külföldön élő és dolgozó olaszok menthetik meg.
    

Valamivel több mint hárommillió olaszról van szó, akik közül a becslések szerint mintegy 1,5 millióan adják le a postán kapott szavazócédulát Olaszország külföldi képviseletein.
    

Matteo Renzi korábban többször is kijelentette, hogy a Németországtól Ausztráliáig világszerte élő olaszok szavazata mintegy három százalékot ér a vasárnapi népszavazáson, és döntő lehet.
    

Belgiumban százezer olasz él, és többségük igennel szavaz - nyilatkozott Christophe Berti, a Le Soir című belga napilap olasz származású főszerkesztője.
    

A külföldi olaszok szavazatának súlyát a referendumon nemmel szavazó olasz ellenzék is érzi. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) már figyelmeztetett, hogy ha a vasárnapi népszavazáson az igenek a külföldi olaszok voksának segítségével győznek, a párt fellebbezni fog.
    

A legutolsó, 2013-as olaszországi parlamenti választásokon 1,1 millió külföldi olasz szavazott, vagyis kevesebb, mint az összes választó 3 százaléka, de a 2014-es európai parlamenti választásokon már 5,9 százalékot ért a voksuk.
    

A vasárnapi népszavazáson - a külföldi olaszokat nem számítva - mintegy 48 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz.
    

A népszavazás érvényessége nincs részvételhez kötve: az urnákhoz járulók többségi szavazata dönti el a referendumot, vagyis az alkotmányos reformok bevezetését vagy elvetését.
    

Olaszországban 1946 óta hetvenegy népszavazást tartottak. Az utolsó alkotmányos népszavazáson, 2006-ban a szavazásra jogosultak 52,5 százaléka járult az urnákhoz. Azóta 2009-ben tartottak referendumot, ezen a szavazásra jogosultak 23 százaléka voksolt, 2011-ben 54 százalék szavazott, az idén áprilisban tartott népszavazáson pedig 31,18 százalék.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák