Hírek > Nagy számban voksolnak levélben az olaszok >

Nagy számban voksolnak levélben az olaszok

2016.12.03 02:00
Minden előrejelzést meghaladt a külföldi olaszok részvételi aránya, hiszen negyven százalékuk leadta le voksát levélben a vasárnapi alkotmányos népszavazás előtt - jelentette a La Repubblica című olasz napilap honlapja pénteken.
Nagy számban voksolnak levélben az olaszok

A külföldön élő és dolgozó olaszok levélszavazása csütörtök délután zárult le. A La Repubblica - nem hivatalos - adatai szerint a jogosultak negyven százaléka élt szavazási jogával, vagyis 1, 6 millióan.
    

A Svájcban élő olaszoknak például a 42,2 százaléka adta le levélszavazatát, a Nagy Britanniában élőknek 37 százaléka, a brazíliai olaszok mintegy 30 százaléka.
    

Más napilapok szerint a részvételi arány rekordnak számít, mivel soha ennyien nem szavaztak a külföldi olaszok közül.
    

Ez az arány a La Repubblica kommentárja szerint felülmúlja a miniszterelnök, Matteo Renzi legoptimistább várakozásait, mivel ő a külföldi olaszok között harmincszázalékos részvételben reménykedett. A kormányfő a népszavazási kampányban nyíltan elismerte, hogy a külföldi olaszok voksaiban bízik, akiknek többsége Matteo Renzi szerint igennel szavaz, vagyis támogatja a kormány reformjait.
    

Renzi korábban úgy nyilatkozott, hogy a külföldi olaszok szavazatai el is dönthetik a vasárnapi népszavazás eredményét. Ezért az olasz ellenzéki pártok figyelmeztettek, hogy ha a népszavazás sikerét valóban a külföldiek voksai határozzák meg, fellebbezni fognak, és a külföldről beérkezett szavazatok egyenkénti ellenőrzését kérik.
    

A külképviseleteken leadott levélszavazatok - lezárt diplomataládákban - a világ minden részéből péntektől érkeznek meg a Leonardo Da Vinci római nemzetközi repülőtérre. Itt egy hangárban őrzik őket a légvédelmi rendőrség felügyeletével. A borítékokba zárt szavazatokat vasárnap reggel a fővároshoz közeli Castelnuovo di Portóba szállítják, a külügyminisztérium egyik raktárépületébe. A levélszavazatokat a népszavazás lezárásakor, vagyis vasárnap este 11 órától kezdik összeszámlálni hét bíró jelenlétében. A levélszavazatok ellenőrzésén az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt 200 megfigyelővel kíván részt venni.
    

Paolo Gentiloni külügyminiszter egy pénteki rádióinterjúban elutasította, hogy a külföldi olaszok voksainak szabályosságát bárki megkérdőjelezze. Hangsúlyozta, hogy a szavazás külföldről is jól bevált gyakorlat szerint zajlik.
    

 

A vasárnap szavazásra bocsátandó reform az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák