Hírek > Heves viták az osztrák választási kampányban >

Heves viták az osztrák választási kampányban

2016.12.03 03:30
A politikai szakértőket és elemzőket is meglepte a két államfőjelölt televíziós vitájának kemény hangneme, azonban nem számolnak azzal, hogy a vasárnap tartandó ausztriai államfőválasztás végeredményére jelentős kihatással lesz.
Heves viták az osztrák választási kampányban

A szabadságpárti Norbert Hofer és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen csütörtök este tartotta a választás előtti utolsó televíziós vitáját. A szópárbaj az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) zajlott.
    

"A jelöltek többször hazugsággal vádolták meg egymást, ezért a heves vita méltatlan volt" - jelentette ki Thomas Hofer politikai tanácsadó az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban pénteken. Hofer szerint az igencsak hosszú, mintegy tíz hónapon át tartó választási kampány káros volt, hiszen a hangnem miatt sérülhetett az államfői tisztség megítélése.
    

Mint mondta: a vita alatt Norbert Hofer többször megpróbálta Van der Bellent sarokba szorítani, és ezáltal elvesztette azt a magáról alkotott képet, hogy ő valójában barátságos jelölt. A politikai tanácsadó hibás stratégiának nevezte, hogy a vita agresszív volt, a jelöltek számos alkalommal hangoztatták a hazugság és a valótlanság kifejezéseket.
    

A szakértő szerint a bizonytalanok számára nem a jelölt kiválasztása lesz majd a nehéz, hanem hogy elmenjenek-e egyáltalán szavazni. Úgy vélte, hogy ebben a dilemmában a televíziós vita sem segítette őket.
    

Wolfgang Bachmayer, az OGM közvélemény-kutató intézet vezetője szerint Hofer stratégiája az volt, hogy ellenfelének szavahihetetlenségét bizonyítsa. Meglátása szerint a vitának nem lesz kihatása a vasárnapi választás eredményére.
    

A jelöltek az első pillanatban elfeledkeztek a visszafogott, államfőhöz méltó és udvarias hangnemről - olvasható Wolfgang Fellnernek, az Österreich című lap kiadójának véleménycikkében. Összegzése szerint a választók a kemény párbajt negatívan fogják értékelni, emiatt várhatóan csökkenni fog a választási részvétel.
    

A Der Standard című lapban megjelent véleménycikk szerint megmutatkozott, hogy a két jelölt programja szinten minden területen eltér egymástól.
    

A televíziós vitát nagyjából 850 ezren követtek. A jelöltek áprilisban tartott televíziós összecsapását 890 ezren nézték, a legutóbbi, májusban tartott választás előtti szópárbaj több mint 1,2 millió televíziónézőt vonzott.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák