Tények, amiket a fűtőértékről mindenkinek tudnia kell

Gyakran hallani – főként a fűtési szezonban - olyan véleményeket, miszerint a földgáz fűtőértéke megváltozott, hiszen magasabb lett a gázszámla, vagy éppen más lett a gázláng színe. Ezek a feltételezések azonban távol állnak a valóságtól.

Tények, amiket a fűtőértékről mindenkinek tudnia kell

„Már ha ilyen egyszerű volna!” – reagál a felvetésre Lengyel István, a TIGÁZ-DSO Kft. szakembere. A földgáz felhasználása jóval összetettebb folyamat, mint ahogy azt mi felhasználók sokszor sejtjük. Ez az oka annak, hogy a fűtőértékkel kapcsolatban időről-időre különböző tévhitek születnek és terjednek el a fogyasztók körében. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, ismernünk kell néhány fontos tényt.

Mit jelent a földgáz fűtőértéke?

A fűtőérték az 1 m3 földgáz elégetésekor felszabaduló hőmennyiség, ha az égéskor keletkezett vízgőz halmazállapotban marad. Mértékegysége MJ/m3


Az senkinek sem újdonság, hogy a földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. De mitől függ a kapott energia? „A földgáz úgy nevezett szénhidrogén gázok keveréke, vagyis ezeket a gázokat szén és hidrogén különféle vegyületei alkotják. Ezek elégetésekor javarészt széndioxid és víz, továbbá hő keletkezik” – magyarázza Lengyel István. „A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékű földgázokat (és egyéb éghető anyagokat) össze lehessen hasonlítani. Ezt pedig a földgáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni.”

Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba? Ez lesz az égéshő – áll a www.mindentafoldgazrol.hu szakmai oldalon.

Csökkenhet-e otthonunkban a fűtőérték?

A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. „A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnek be kell tartania” – teszi hozzá Lengyel István. „A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5%-os eltérést enged meg, tehát a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ közötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.”

A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ, hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a következőképpen:

Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]

Mitől érezzük mégis úgy, hogy csökkent a fűtőérték?


Sokan érvelnek a fűtőérték látszólagos romlása mellett azzal, hogy lassabban forr fel a víz, vagy ami a leggyakoribb, többet kell fűteniük ahhoz, hogy elérjék ugyan azt a hőmérsékletet, mint korábban. „Az ördög a részletekben rejlik, és itt sincs ez másképp. Az például, hogy mennyi idő alatt tudjuk felfűteni a lakást, rengeteg aprónak tűnő, de igen lényeges tényező függvénye” – magyarázza Lengyel István. „Az egyik legfontosabb ilyen tényező a földgázból nyerhető energia mellett a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése és persze nagyon fontos az időjárás is.” Ezek közül néhány tényezőt mi is meg tudunk változtatni a takarékosság érdekében: rendszeresen karbantartatjuk a gázkészülékeinket, vagy energiatakarékosra cseréljük ki, továbbá elvégezzük a lakás hőszigetelését.

Megduplázta nyereségét a Gazprom

Megduplázta nyereségét tavaly az orosz Gazprom rekord magas európai gázszállításainak köszönhetően.
2019. 04. 29. 11:30
Megosztás:

2019-ben indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle - mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.
2018. 09. 01. 21:00
Megosztás:

Nincs alternatívája az orosz gáznak Európában

Az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatos viták is azt jelzik, hogy tovább nő Oroszország jelentősége az európai gázellátásban, áll az Atradius hitelbiztosító energetikai elemzésében. A tanulmány szerint 2014 és 2016 között 12 százalékkal nőtt az európai gázfogyasztás, miközben a kitermelés visszaesett. Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a kontinens gázigénye 2022-ig 45 százalékkal nő majd, és ezt gyakorlatilag csak Oroszország tudja kielégíteni. Az Atradius elemzése szerint az orosz gáz túlsúlya nem jelent sem politikai, sem pedig energetikai kockázatot Európa számára.
2018. 08. 23. 19:00
Megosztás:

Csatlakozott az Égáz-Dégáz is a Nemzeti Közművekhez

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szerdától NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. néven folytatja tevékenységét, ugyanis a regionális földgázelosztó társaság 2018 januárjában csatlakozott az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-hez - közölte az NKM az MTI-vel.
2018. 05. 02. 20:30
Megosztás:

Magyar cég segíti az európai szabályok bevezetését az ukrán gázpiacon

A magyar tulajdonú IP Systems Zrt. nyerte az Ukrtransgaz által kiírt közbeszerzést, melynek keretében a rendszerirányítói és a gáztárolói feladatokat ellátó ukrán vállalat számára szállít integrált informatikai platformot több mint 2 millió euró értékben. A közel 150 főt foglalkoztató IP Systems a további lehetőségek kiaknázása érdekében irodát nyit Ukrajnában.
2017. 08. 22. 11:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épülhet ki a gáztöltők magyar rendszere

Csaknem 30 millió euró támogatást kapnak a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) és a kormány támogatásával benyújtott közlekedésfejlesztési projektek az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretéből, a forrásokból gáztöltőállomások épülnek - közölte az MGKKE szerdán az MTI-vel.
2017. 04. 13. 10:00
Megosztás:

Őrültség lehet a világ leghosszabb gázvezetékének terve?

Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig - értesült hétfőn a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.
2017. 04. 04. 07:00
Megosztás:

Ugrásszerűen nőtt az Urals típusú orosz nyersolaj átlagára

Az Urals típusú orosz nyersolaj hordónkénti (159 liter) 52,04 dolláros idei első negyedévi átlagára, több mint 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte az orosz pénzügyminisztérium hétfőn orosz sajtóbeszámolók szerint.
2017. 04. 04. 03:30
Megosztás:

Drágább lesz a gáz Horvátországban

Horvátországban április 1-jétől drágul a gáz, a kormány annak lehetőségét keresi, hogy a növekedés minél kisebb mértékű legyen - közölte az N1 horvát kereskedelmi csatorna pénteken.
2017. 02. 25. 05:05
Megosztás:

Újabb magyar gázpiaci exportsiker Horvátországban

Ismét nagy volumenű gázpiaci tendert nyert el az IP Systems Kft. külföldön. Ezúttal a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP Group számára szállít a teljes gázkereskedelmi tevékenységet támogató, a kapacitásoptimalizálást és fogyasztási előrejelzést is magába foglaló informatikai megoldást mintegy 150 millió forint értékben.
2017. 02. 21. 20:35
Megosztás:

Összegyűlnek az energiaszektor nagykutyái

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára, Mohammad Sanusi Barkindo találkozott az Eni vezérigazgatójával Claudio Descalzival, az olasz energiavállalat milánói központjában.
2017. 02. 10. 14:00
Megosztás:

Tovább esik a készletadatokra az olaj árfolyama

A WTI 51,7 dollárra esett, miután a tegnap megjelenő API jelentés 14,2 millió hordós készlet emelkedésről adott számot, jelentősen meghaladva a piaci konszenzust.
2017. 02. 08. 15:35
Megosztás:

Mennyibe kerül most egy köbméter lakossági gáz?

Mennyi az ára egy köbméter (vagy egy MJ/megajoule) gáznak? A magyarországi teljes lakossági földgáz-szolgáltatás 2016-tól egy kézbe, a FŐGÁZ-hoz került. A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.
2016. 12. 23. 19:01
Megosztás:

Mennyibe kerül most egy köbméter lakossági gáz?

Mennyi az ára egy köbméter (vagy egy MJ/megajoule) gáznak? A magyarországi teljes lakossági földgáz-szolgáltatás 2016-tól egy kézbe, a FŐGÁZ-hoz került. A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.
2016. 12. 07. 19:14
Megosztás:

Az olajkorszak végére készül, aki csak teheti?

Fontos ülésre készül az OPEC, de kicsi az esélye, hogy a kitermelés érdemi csökkentésről szülessen megállapodás, bármennyire szeretné is ezt egyik-másik tagország. Eközben a technológiai fejlődés szép lassan felforgatja az energiaellátás hagyományos modelljét, emiatt az energiacégeknek és a kitermelő országoknak előbb-utóbb jelentősen át kell alakítaniuk működésüket.
2016. 11. 11. 23:00
Megosztás:

Jön a fűtési szezon, nő a CO mérgezések kockázata

Október 15-tel beköszönt a fűtési szezon, amivel együtt megnő a szén-monoxid mérgezések veszélye is. Ezért az E.ON Hungária Zrt. a közelmúltban hárommillió forint értékben ötven darab professzionális szén-monoxid-mérő készüléket adományozott a katasztrófavédelem számára.
2016. 10. 13. 23:30
Megosztás:

A Tigáz és a Főgáz sikeresen kooperált

A Tigáz és a Főgáz sikeresen megvalósította az 1,2 millió egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfél szolgáltatóváltását október 1-jén, az előírt határidőre. Az egyetemes szolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges ügyfél törzsadatok és a számlázáshoz szükséges adatok átkerültek a Főgáz adatbázisába, az adatmigráció megfelelési aránya 99% felett volt. Hétfőtől, október 3-tól, a gázszolgáltatással kapcsolatos ügyeket az ügyfelek akadálytalanul intézhetik a két szolgáltató által működtetett ügyfélszolgálati irodákban, azonban a hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos ügyekben az ügyfelek már a külön e célra kialakított új TIGÁZ-DSO ügyfélszolgálati irodákat kereshetik fel.
2016. 10. 05. 11:30
Megosztás:

Lezárult a Tigáz lakossági fogyasztóinak átvétele

Zökkenőmentesen zárta le a Főgáz a Tigáz lakossági fogyasztóinak átvételét, ezzel október elsejével a társaság a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatójává vált, 3,4 millió ügyfél ellátásáról gondoskodik - közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2016. 10. 03. 12:00
Megosztás:

MNV: Egymilliárdos megtakarítás a közös gázbeszerzésen

Eredményes lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. újabb közös gázbeszerzési eljárása, amelynek köszönhetően a 40 együttműködő állami cég a gázbeszerzésen együttesen akár egymilliárd forint megtakarítást is elérhet - közölte az MNV Zrt. az MTI-vel szerdán.
2016. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Román - bolgár két jóbarát? Legalábbis a gázhálózatot összekapcsolják

Befejeződik vasárnap délután a Románia és Bulgária közötti első gázvezeték áthúzása a Duna-meder alatti furaton és ezáltal gyakorlatilag összekapcsolódik a román és bolgár gázhálózat - közölte a román gazdasági minisztérium.
2016. 09. 25. 12:45
Megosztás: