Hírek > Mit vetíthet előre az osztrák államfőválasztás eredménye? >

Mit vetíthet előre az osztrák államfőválasztás eredménye?

2016.12.05 13:30
Jelzésértékű Európa számára az osztrák államfőválasztás eredménye a helyi sajtó szerint, számos véleménycikk az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jövőbeli térnyerésére figyelmeztet.
Mit vetíthet előre az osztrák államfőválasztás eredménye?

"Ausztrián túlmutató jelzésértéke van annak, hogy zöldpárti államfője lesz egy nyugat-európai országnak" - állapította meg Alexandra Föderl-Schmidt, a Der Standard című osztrák lap főszerkesztője. A véleménycikkében kifejti: Van der Bellen győzelmével nem kérdéses Ausztria "lehorgonyozása" az unió mellett. A szerző szerint Van der Bellen azokat tudta mozgósítani, akik félnek, hogy eluralkodik Ausztriában az antiszemita és az idegengyűlölő közhangulat. Úgy látja, Van der Bellennek hidat kell építenie az árkok fellett, amely szerinte "természetéből fakadóan" sikerülni fog.
    

Van der Bellen nem lesz rossz államfő, Heinz Fischer nyomdokait fogja követni - írja Rainer Nowak, a Die Presse című lap főszerkesztője. Megállapítása szerint az elmúlt hónapok és a választási eredmények megmutatták, hogy a fennálló rendszer elleni tiltakozásként milyen lehetőség van az FPÖ-ben. Úgy vélte, az ország minden erejét felhasználta, hogy az FPÖ csúcsra jutását megakadályozza. Hozzátette: még egyszer ez nem fog sikerülni.
    

"Ausztria levált a számos országban uralkodó populista trendről" - olvasható a Kurier című lap véleménycikkében. Helmut Brandstätter főszerkesztő szerint az emberek stabilitást szeretnének, amelyet sem a Brexit, sem Trump nem adhat meg. Brandstätter szerint Van der Bellen győzelme azzal magyarázható, hogy Norbert Hofer Trump-féle támadásokat intézett ellenfelével szemben, kémnek, hazugnak és kommunistának nevezte Van der Bellent. "Azonban ez a stílus nem illik Ausztriához" - állapította meg.
    

Arra figyelmeztetett, hogy mindez nem adhat reményt a kormánynak, mert a populizmus nem tűnt el, csak "elvarázsolták". Ha a kormányon belül folytatódik a vitatkozás, akkor az FPÖ hatalmas sikert fog elérni a legközelebbi választáson, talán a már a kampányban kipróbált Norbert Hoferrel. Az emberek jobb kormányt akarnak, de nem szeretnék megbuktatni a kabinetet - állapította meg.
    

"Ausztria választott, szinte hallani lehetett, ahogy az egész ország megkönnyebbülten felsóhajt" - olvasható a Kronen Zeitung című osztrák lap kommentárjában. A szerző szerint a változástól való félelem felülemelkedett Ausztriában. Úgy vélte, hogy Alexander Van der Bellennek az első hónapokban meg kell mutatnia, hogy minden osztrák elnöke tud lenni, első feladataként pedig megbékélést kell hoznia a különböző politikai táborok között. "Minden más megoldás katasztrofális lenne az országra nézve" - állapítja meg.
    

Ausztria egyértelmű jelet küldött európai szomszédainak, akik szintén a szélsőjobboldali pártok menetelését figyelik - állapította meg vezércikkében Reinhard Göweil, a Wiener Zeitung című lap főszerkesztője. Azt írta, az osztrákok felismerték, hogy nemcsak egy államfőválasztásról, hanem irányváltásról is szólt a szavazás. Göweil szerint az agresszivitás és a szélsőséges álláspont nem kifizetődő, mindenekelőtt azért sem, mert nem kínál megoldást a munkanélküliségre, a biztonság és az uniós reformok kérdéseire. A vasárnapi szavazás eredménye mindenesetre azt jelzi, hogy az Európa-párti magatartás megéri - állapítja meg a szerző.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)