Hírek > Cseh lap: Az osztrák eredmények odapörkölhetnek a kelet-középeurópai szélsőjobboldalnak >

Cseh lap: Az osztrák eredmények odapörkölhetnek a kelet-középeurópai szélsőjobboldalnak

2016.12.06 17:05
Az osztrák államfőválasztás eredménye csapás a közép-európai jobboldali nacionalisták számára - állítja keddi jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap.
Cseh lap: Az osztrák eredmények odapörkölhetnek a kelet-középeurópai szélsőjobboldalnak

"Sokan, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök, már azt rajzolgatták, hogy új tengelyt alakítanak ki, amely átveszi a kezdeményezést az Európai Unióban. Abban az unióban, amelyet nem akarnak szétszedni, csak a saját szükségleteikhez hozzáigazítani" - olvasható a tekintélyes napilapban.     

 

Az újság szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára új lehetőség nyílik a 2018-as parlamenti választáson. Bár az FPÖ önmagában a legnépszerűbb párt Ausztriában, most nehezebb lesz a dolga. Olyan többségről, mint amilyennel a párt nagy példaképe, Orbán Viktor vagy a lengyel Jaroslaw Kaczynski rendelkezik, most csak álmodhatnak.     

 

"Azt azonban semmi sem gátolja, hogy Orbánnal és Kaczynskivel nekikezdjenek a nacionalisták internacionáléjának kiépítéséhez. Biztos, hogy örömmel fogadják köreikben Milos Zeman cseh államfőt, aki előszeretettel tiszteleg Norbert Hofer vesztes elnökjelölt barátjának szerepében " -  írja Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője.     

 

Bár bizonyos értelemben pürrhoszi győzelemről van szó, a megismételt osztrák elnökválasztás eredménye fordulatot jelent az utóbbi időszak politikai tendenciáiban - állítja a Lidové Noviny című cseh napilap. "Ez az eredmény jelzés, hogy a frusztráció nem terjed úgy, ahogy a dominók ledőlnek" - véli a konzervatív újság. Míg Hofert saját pártjának szavazói támogatták, addig Van der Bellen mellett az összes többi párt szavazója állt ki, ami azt mutatja, hogy a Szabadságpártnak esélye van a sikerre a következő parlamenti választáson - jegyzi meg a lap.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák