Hírek > Mi újság Macedóniában? >

Mi újság Macedóniában?

2016.12.07 13:30
Finisébe fordult a macedón előre hozott parlamenti választás kampánya, az eltérő eredményeket mutató közvélemény-kutatások szerint azonban a voksolás kimenetele még sosem volt ennyire bizonytalan a nyugat-balkáni országban. A 123 fős törvényhozás új tagjairól 1,8 millió választásra jogosult macedón állampolgár dönt vasárnap.
Mi újság Macedóniában?

 A szkopjei Telma Televízió felmérése szerint a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) a szavazatok 23,3 százalékára számíthat, míg legnagyobb riválisára, az ellenzéki, baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségre (SDSM) a szavazópolgárok 19,4 százaléka adhatja voksát.
    

Az albán kisebbségi pártok közül a szavazók 6,6 százalékának támogatására számíthat a kisebbik kormánypárt, az Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), míg az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja a voksok 3,3 százalékát, az újonnan alakult Besa nevű formáció pedig 2,7 százalékát szerezheti meg. A válaszadók több mint 30 százaléka mondta, hogy még nem döntötte el, kire akar szavazni, vagy elutasította a válaszadást.
    

A kormányhoz közeli Sitel televízió felmérése viszont a VMRO-DPMNE meggyőző sikerét vetíti előre, a kutatás azt mutatja, hogy Nikola Gruevszki korábbi kormányfő pártja a voksok 28,1 százalékát szerezheti meg, míg az SDSM csupán a szavazók 15 százalékának a bizalmát élvezi. Az albán kisebbségi pártok közül a legnagyobb támogatottsága a DUI-nak van (5,7 százalék), őket a Besa követi (3,9 százalék), míg az ellenzéki albán demokratákra csak a válaszadók 2,2 százaléka szavazna.
    

Az előre hozott parlamenti választást korábban kétszer elhalasztották. Előbb áprilisban, majd júniusban kellett volna a macedónoknak az urnákhoz vonulniuk.
    

A választástól Szkopje és a nemzetközi közösség is a két éve tartó belpolitikai válság megoldását várja.
    

A válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly az év elején, miután a miniszterelnök államcsíny-kísérlettel vádolta meg a Zoran Zaevet, az SDSM elnökét. Ezt követően Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.
    

A válságot uniós közvetítéssel, csak nemzetközi nyomásra lehetett kezelni. A négy legnagyobb párt megállapodott abban, hogy előre hozott választást tartanak, a tíz éve hatalmon lévő Gruevszkinek pedig le kellett mondania.
    

Gjorge Ivanov macedón államfő áprilisban - a válságot kezelendő - kegyelemben részesítette a lehallgatási botrány érintettjeit. Az elnöki döntéssel nem értettek egyet sem a kormánypártok, sem az ellenzékiek, a heves tiltakozások és nemzetközi nyomás hatására végül az államfő a döntést visszavonta.
    

A választást korábban azért bojkottálta az ellenzék, mert szerinte elavult volt a választói névjegyzék, és a sajtó sem tájékoztatott kiegyensúlyozottan. Végül a négy legnagyobb pártnak sikerült megegyeznie abban, hogy minden feltétel adott legyen a választások megtartásához.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák