Hírek > Szlovéniában mobilos alkalmazás méri a parlament munkáját >

Szlovéniában mobilos alkalmazás méri a parlament munkáját

2016.12.09 03:30
Fiatal szlovén informatikusok olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely méri és elemzi a parlament munkáját - közölte a helyi sajtó csütörtökön.
Szlovéniában mobilos alkalmazás méri a parlament munkáját

A "parlaméter" lehetővé teszi az újságírók és a széles közvélemény számára, hogy egyszerűbben követhessék és elemezhessék a parlamenti képviselők felszólalásait, szavazásait és más aktivitásait.
   
A nonprofit szervezet kutatói két évig dolgoztak az applikáción, amelynek kifejlesztésére a Google nyílt pályázatán 300 ezer euró támogatást is elnyertek.
   
A fiatal tervezők abban bíznak, hogy a programot mindenki használja majd, aki érdeklődik a politika iránt, ugyanakkor más informatikusoknak is érdekes lesz, akik tovább fejleszthetik a rendszert és új ötletekkel állhatnak elő.
   
Az alkalmazással (parlamenter.si) egyszerűen lehet követni, mely honatya hogy szavazott, továbbá csoportosítani lehet őket azon szavak alapján, amelyeket a legtöbbször használnak, valamint azon témák szerint, amelyben legtöbbet felszólalnak.
   
Az is hatékonyan ellenőrizhető, mely törvényekre szavaztak a képviselők és milyen gyakran vesznek részt az üléseken.
   
A program továbbá lehetővé teszi, hogy a képviselőket ne csak pártjuk szerint, hanem érdeklődési körük alapján is lehessen csoportosítani.
   
A 90 fős parlament minden tagja rendelkezik majd saját profillal, amely tanulmányozható. A szoftverrel elemezni és csoportosítani lehet a különböző döntéseket, jegyzőkönyveket és hivatalos iratokat, valamint a képviselők felszólalásait is.
   
Az új alkalmazás végül is azokat a dokumentumokat gyűjti össze, amelyek eddig is elérhetők voltak a parlament honlapján, de rendszertelenül, ezért nehéz volt őket elemezni.
   
A fejlesztők azt remélik, hogy az applikáció más civil szervezetek érdeklődését is felkelti, és idővel az állampolgárok számára elérhető lesz minden olyan adatbázis, amellyel az állam rendelkezik, és amely nyilvános, fontos a közvélemény számára.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák