Hírek > Ki lesz a kiskirály 2017-ben? >

Ki lesz a kiskirály 2017-ben?

2016.12.09 11:00
Sadiq Khan londoni polgármestert választotta idén a Politico című hírportál az Európa sorsára jövőre várhatóan a legnagyobb befolyást gyakorló személyiségnek. A szerdán közzétett, 28 tagú listán a tizedik helyen szerepel Soros György magyar származású milliárdos üzletember.
Ki lesz a kiskirály 2017-ben?

 Az amerikai hírportál európai kiadása tavaly készített először ilyen listát. A kiválasztás folyamatának elve kezdetben az volt, hogy az Európai Unió mind a 28 tagországából kerüljön fel valaki a listára, és őket rangsorolják, a szerkesztők azonban megváltoztatták ezt.
    

A listára való felkerülésre nem volt garancia, hogy valaki erős hatalmi helyzetben volt valamelyik európai országban. Így például Angela Merkel német kancellár sem tavaly, sem az idén nem kapott helyezést. Viszont a hetedik lett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki - mint a  Politico  írta -  "az idén júliusi, elbukott katonai puccskísérlet után minden korábbinál kíméletlenebbül alakít ki szigorúan tekintélyelvű rendszert Európa tőszomszédságában, és akitől nagy részben függ a migrációról szóló EU-török megállapodás betartása, ebből következően a migrációs nyomás  alakulása Európára".
    

A második helyen Frauke Petry,  a  bevándorlásellenes jobboldali  az Alternatíva Németországért vezetője szerepel, mert a párt - most először - valószínűleg képviselői helyeket fog szerezni a német szövetségi törvényhozásban.
    

Negyedik helyen  van a listán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki a lap szerint "a hátsó sorból irányítja" az országot. Helyet kapott még "Európa 2017-es osztályában" Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, és  Sebastian Kurz fiatal osztrák külügyminiszter is, továbbá a litván elnök, Dalia Grybauskaite és a legnépszerűbb cseh párt, az ANO vezetője, Andrej Babisis.
    

Előkelő helyen szerepelnek a listán az üzletemberek, a harmadik helyen szerepel például az ír Michael O'Leary, a Ryanair fapados légitársaság vezetője, aki a Politico szerin "akár az európai integráció bajnoka is lehet." Ha az EU-nak sikerül úgy levezényelnie a Brexitet, hogy közben nem éri káros hatás az európai közös piacot, akkor az nem kis részben neki lesz köszönhető - véli a portál.
    

A névsorban hatodik Daniel Ek, a Spotify internetes zeneszolgáltató svéd alapítója, ami azt jelzi, hogy Európa részesülhet a digitális forradalom előnyeiből, bár Ek hangsúlyozza, hogy ennek érdekében az uniónak már régen változtatnia kellett volna bizonyos szabályozásokon.
    

Soros Györgyöt a lap az "Illiberalizmus ostorának" nevezi, hangoztatva, hogy  Soros visszatért az ideológiai harc frontvonalába. A Politico szerint  élete java része az autoriter uralom elleni küzdelemmel telt, ma pedig Amerikában nyíltan a Demokrata Pártot támogatja, és máris az egyik vezéralakja a Donald Trumppal szembeni mozgalmaknak. Európában pedig a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatán keresztül terjednek a nézetei.
    

A Politico emlékeztetett arra,. hogy tavaly az első helyre Orbán Viktor magyar miniszterelnök került, aki - mint fogalmazott - "a nyugati világban a nacionalista politika térhódításának elindítója volt.  A politika hullámzásából fakadóan a másik oldalnak is elkerülhetetlenül eljön az ideje" - írta  az összefoglalót jegyző két szerkesztő, Stephan Faris és Matthew Kaminski.  Indoklásuk szerint ezért tették az idén a londoni polgármestert tették az első helyre, akinek személyes háttere és centrista-liberális programja alternatívát jelent a jelenleg domináns politikával szemben. Mellékesen Sadiq Khan az egyike a listán lévő azon három polgármesternek, aki jól érzékelteti, hogy egyre jelentősebbek a városvezetők - írták.
    

A Politico szerint a nem hagyományos politizálás továbbra is főszerepet fog kapni Európában. "A szélsőjobboldali pártok valószínűleg minden korábbinál jobban fszerepelnek majd a német, a francia és a holland választásokon" - írják.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák