Hírek > A gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal - Figyelmezetett az Európa Tanács főtitkára >

A gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal - Figyelmezetett az Európa Tanács főtitkára

2016.12.09 18:00
A gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal, a kettőt nem szabad összetéveszteni - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az emberi jogok napja alkalmából tartott strasbourgi beszédében pénteken.
A gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal - Figyelmezetett az Európa Tanács főtitkára

Jagland hangsúlyozta: a gyűlöletbeszéd visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával. Hozzátette: nem szabad természetesnek venni ezeket az alapvető jogokat és sosem szabad visszaélni velük.
    

Szabadon lehet véleményt nyilvánítani még akkor is, ha az zavar, esetleg bánt valakit, de nem fogadható el minden kifejezés a szólásszabadságra hivatkozva - húzta alá a norvég szociáldemokrata Jagland.
    

A főtitkár úgy véli: a gyűlölködő beszéd számos formát ölthet; amikor nyilvánosan szólítanak fel erőszakra, ellenségeskedésre vagy bizonyos csoportok kirekesztésére, az gyűlöletbeszéd, s nem illeti a szólás szabadságának járó védelem.
    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása különösen nagy kihívást jelent az interneten, ahol a határvonalak kevésbé világosak. Határozott vonalat kell húzni, hogy hol kezdődik a gyűlölet - szögezte le Thorbjorn Jagland.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák