Hírek > Így csökkenhetne a hitelkamat >

Így csökkenhetne a hitelkamat

2016.12.10 09:00
Ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a lakossági adósok korábbi és meglévő hitelszerződéseire vonatkozó pozitív adatokat jogszabályi felhatalmazás alapján teljes körűen megismerhetnék a hitelintézetek, akkor csökkenhetnének a lakossági hitelek kamatfelárai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint.
Így csökkenhetne a hitelkamat

A Privátbankár.hu-n pénteken publikált cikkükben kifejtik: az új kihelyezésű lakossági hitelek kamatfelára az elmúlt években tartósan a régiós országok szintje felett alakult. A régiós összehasonlításban 1-2 százalékponttal magasabb kamatfelárak egy tízmillió forintos, tíz évre felvett lakáshitel esetén hozzávetőlegesen havi 5-10 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet jelentenek.
   
Ennek egyik lehetséges oka, hogy a hitelintézetek nem rendelkeznek pontos és megbízható információkkal ügyfeleik múltbeli fizetőképességéről, így konzervatívan áraznak. A szakértők szerint ez azonban orvosolható, ha a hitelt nyújtó bankok számára lehetővé teszik, hogy a KHR-ben rendelkezésre álló lakossági adatokat teljes körűen megismerhessék. Ezáltal csökkenne a bankok bizonytalanságból eredő kockázata, fokozódna a bankok közötti verseny, ami segíthetné a lakossági kamatfelárak csökkenését - írják.
   
A KHR a hazai hitelintézetek által kötött valamennyi élő lakossági hitel- vagy hiteljellegű szerződés adatait tartalmazza. Azok a hitelszerződések, amelyekhez mulasztás kapcsolódik, minden esetben lekérdezhetők, a mulasztási információkkal együtt. A problémamentes hitelek adatait azonban csak akkor ismerhetik meg a hitelintézetek, ha az ügyfél hozzájárul. Az ügyfél határozza meg azt is, hogy a hitelszerződésére vonatkozó információk a hitel visszafizetését követően még 5 évig a KHR-rendszerben maradjanak-e.
   
A régióban azokban az országokban, ahol nem áll rendelkezésre kötelező pozitív adóslista a hitelbírálatokhoz, magasabbak a felárak. A kötelező pozitív adóslista bevezetése a szakértők szerint támogatná az MNB által bevezetett, túlzott hitelkiáramlás és túlzott lakossági eladósodás megakadályozását célzó adósságfék szabályok hatékonyabb érvényesülését is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák