Hírek > USA 2017 - Hatalmasabb, hangosabb, befolyásosabb? >

USA 2017 - Hatalmasabb, hangosabb, befolyásosabb?

2016.12.12 14:30
A pénzügyi piacok feszült figyelemmel várják, milyen növekedési következményei lesznek a Trump-kormányzat hivatalba lépésének. A piaci hangulatot 2017-ben várhatóan ez a várakozás, valamint annak esetleges inflációs következményei fogják meghatározni, és akár a reflációra is ráhangolhatják a befektetőket, aminek a kockázatos eszközökre kedvező hatása lenne, ám a merészen árazott defenzív papírok számára inkább kihívást jelenthet.
USA 2017 - Hatalmasabb, hangosabb, befolyásosabb?

A pénzügyi piacok feszült figyelemmel várják, milyen növekedési következményei lesznek a Trump-kormányzat hivatalba lépésének. A piaci hangulatot 2017-ben várhatóan ez a várakozás, valamint annak esetleges inflációs következményei fogják meghatározni, és akár a reflációra is ráhangolhatják a befektetőket, aminek a kockázatos eszközökre kedvező hatása lenne, ám a merészen árazott defenzív papírok számára inkább kihívást jelenthet.

Persze ahogy a világ megpróbál alkalmazkodni a Trump által irányított USA szeszélyeihez, előfordulnak majd időnként volatilisebb szakaszok is, de ezek vélhetően csak rövid intermezzók lesznek abban a fokozatosan kibontakozó növekedési történetben, mely jó pár évre meghatározhatja a piaci és a gazdasági hangulatot. 

 

Bár Trump megválasztása sokakat meglepetésként ért(engem is), a piac reakciója alapvetően racionális volt. Maga Trump sok mindennek nevezhető, de az elnöksége egyértelműen a növekedésről fog szólni. Lehet, hogy a fokozódó protekcionizmus továbbra is valós kockázatot jelent, de a piacok – joggal – arra a jelentős növekedési potenciálra összpontosítanak, melyet a Trump-kormányzat kínál nekik. Ne feledjük, hogy Trumpnak a választók felé tett fő ígérete az volt, hogy több és jobban fizetett munkahelyet fog teremteni, és pontosan tudja, hogy ehhez nominális gazdasági növekedést kell produkálnia.

Úgy vélem, Trump kormánya költségvetési eszközökkel előidézett gazdasági bővülés létrehozására fog törekedni az USA-ban. Az országnak van pénze a költségvetési ösztönzőkre, és ezeket egy republikánus kongresszuson könnyebb lehet keresztülvinni, mint ahogy most feltételezzük. A republikánusok hajlamosak a nagyobb költségvetési hiány létrehozására – gondoljunk csak az ifjabbik Bush elnökségére vagy Ronald Reagan első ciklusára.

Az USA költségvetési bővülésének számos fontos következménye lesz:

  • Először is, lendületet kap az USA gazdasága, főleg ha számításba vesszük, hogy a költségvetési megszorítások az utóbbi időben erősen visszafogták az ország GDP-jének alakulását. Konkrétabban: a társasági adó csökkentése és a hazatelepített jövedelmekre vonatkozó részleges amnesztia miatt jelentős ütemben nőni fognak a vállalati bevételek.
  • Másodszor: a globálisan felhalmozott, túlzott mértékű megtakarítás-állomány, mely évek óta a kamatok és a kötvényhozamok csökkenésének egyik fő okozója volt, most elkezdhet apadni, mivel az így rendelkezésre álló tőke egy jelentős részét elnyeli majd a Trump-féle költségvetési költekezés. Ennek nyomán nőni fog a jelenleg negatív reálkamatláb. Ez lényegében a monetáris politika szigorodását jelentené, ami némileg csökkenti a Fedre a nominálkamat emelése irányába ható nyomást.
  • Harmadszor: A lendületesebb növekedés és a szigorúbb monetáris politika valószínűleg megemeli a dollár árfolyamát, de csak rövid és középtávon. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a zöldhasú nyomás alá kerülhet, ha a költségvetési hiány növekedése túlzott mértékűvé válna, vagy ha az import volumenének növekedése miatt érdemben nőne a külkereskedelmi hiány. Ez utóbbit akár Trump fogadkozásának („Amerika az első!”) kudarcaként is értelmezhetnénk – a választások előtt azt ígérte, hogy a globális értéklánc eddig Ázsiába kiszervezett elemeit visszahozza Amerikába. Fennáll a valós veszélye annak, hogy visszatér a jelentős ikerhiányok korszaka.

 

Ennek a növekedési történetnek a megvalósulásához meg kellene erősíteni az USA vezető pozícióját a globális részvénypiacokon, a befektetőknek pedig a gazdasági és a vállalatijövedelem-növekedés felé kell fordítaniuk a figyelmüket. Az USA-hoz kapcsolódó jövedelem két éven át meglehetősen semmitmondóan alakult, de mi már fundamentális javulást érzékelünk ezen a téren.Saját fejlesztésű, egyes konkrét részvényekre vonatkozó fundamentális jövedelemelemzési modelljeink alapján az USA tekintetében 2017-re pillanatnyilag 11,2%-os összesített jövedelemnövekedést és 16,2%-os sajáttőke-arányos nyereséget prognosztizálunk. A társasági adó csökkentése (még ha mértéke a jelenlegi 35%-ról a választások előtt ígért, és kétségtelenül jobban hangzó 15% helyett csak 25%-ra süllyedne is) 10%-kal növelné a jövedelmet, amivel az USA részvénypiaca a jövedelemnövekedés és a sajáttőke-arányos megtérülés alapján jócskán a mezőny fölé magasodhatna. Ehhez vegyük még hozzá, hogy az S&P500 listán szereplő cégek mérlegeinek tanúsága szerint az USA vállalatai több mint egytrillió dollárnyi vagyont tartanak offshore számlákon. E készpénzállomány felszabadítása vállalat-összeolvadásokat és -felvásárlásokat, tőkeberuházásokat, sőt az osztalékok és részvényvisszavásárlások nyomán a részvényeseknek jutó nagyobb hozamot is lehetővé tenne.

A fentiek alapján a befektetőknek is egész 2017-ben az „Amerika az első” választási jelszót kellene mantrázniuk. Az USA piaca akkor is nagyon ellenálló lenne, ha protekcionistább forgatókönyv valósulna meg, hiszen a széles körben elterjedt 401k nyugdíj-előtakarékossági rendszernek köszönhetően nagyrészt belföldi erőforrásokra támaszkodhat.

 

 

A fejlett részvénypiacok kilátásait is javítja, hogy az USA gazdaságának megerősödése a globális gazdasági növekedésnek is jót fog tenni. A piaci aktivitás most fog újból megélénkülni, a fejlett piacoknak minden okuk megvan arra, hogy a globális növekedés gyorsulására számítsanak; a fő veszély, mely ezt fenyegetheti, és melyet idővel számításba kell venniük, a protekcionizmus. E kedvező növekedési környezetnek az európai piacok is haszonélvezői lesznek,bár a Franciaországban, Hollandiában és Németországban küszöbön álló választások miatt érzünk azért némi politikai indíttatású volatilitást.

A feltörekvő piacokra gyakorolt hatás ennél valószínűleg vegyesebb lesz. Bár az erős USA és a javuló globális növekedés vitathatatlanul kedvez a feltörekvő piaci részvényeknek, ez csak akkor igaz, ha nem kerül sor protekcionista intézkedések bevezetésére. Ma bizonyos feltörekvő gazdaságok számára az, hogy az USA a fő kereskedelmi partnerük, afféle Achilles-saroknak számít, legalábbis addig, amíg tisztábban nem látjuk, hogy hogyan alakul a kereskedelem és a vámok kérdése. A fő probléma az lehet, hogy az erős dollár – rövid és középtávon – pénzügyi ellenszélként hat a tőzsdecikkek árára és némely feltörekvő ország gazdaságára. Fennáll annak a lehetősége is, hogy az ipari értékláncok felbomlásával az USA felszívja a külső piacokon meglévő fölös termelési kapacitást, ami a költségvetési ösztönzők bevezetése után egyensúlyban tarthatná az USA inflációját.

 

Az ágazatok közül véleményem szerint a gyógyszeripari és pénzügyi részvények egyaránt profitálni fognak a republikánus kormányzat által kialakítandó, kedvezőbb jogszabályi környezetből. A pénzügyi és az ingatlanokhoz kapcsolódó részvényeknek előnyére válik majd a jobb növekedés, a magasabb infláció és a növekvő kamatok által előállított reflációs mix.

 

A gyógyszeripari részvények árfolyamára a választások előtt rányomta a bélyegét Clinton győzelmének valószínűsége, mivel a demokrata jelölt árplafon bevezetését tervezte. A Trump-adminisztráció várhatóan engedékenyebben áll majd a szabályozói beavatkozások kérdéséhez. A strukturális keresletnek köszönhetően vonzó hozamuk és osztalékuk miatt már régóta szívesen vásárolunk egészségügyi részvényeket. Ebben az ágazatban továbbra is lendületes innováció zajlik, aminek köszönhetően új gyógyszerek és kezelési módok látnak napvilágot, főleg az onkológia, az immun- és a viroterápia területén. Portfóliómenedzsereink a választások körüli vonzó értékeltségeket új pozíciók megszerzésére használták fel.

A bankok mérlegei egy ideje fokozatosan javuló tendenciát mutatnak, de az USA és az Egyesült Királyság inflációjának felgyorsulása és Trump megválasztása is a kialakulófélben lévő reflációs folyamatokat erősítette. A kedvező gazdasági háttérnek és a növekedésközpontú költségvetési ösztönzőknek köszönhetően kedvező fényben látjuk a fejlett piaci pénzügyi részvényeket. Trump alatt vélhetően az USA bankjait érintő szabályozói környezet is előnyére fog változni. Egyes bankok részvényei a könyv szerinti értékük közelében forognak, a sajáttőke-arányos megtérülésük pedig egy számjegyű. Ha ez utóbbiak két számjegyűvé javulnának, és a könyv szerinti érték másfélszerese is elérhető lenne, akkor a részvényárak is jelentős nyereséget tartogathatnának.

 

Továbbra is látunk fantáziát a technológiai részvényekben – az ágazat legjobb vállalatai az üzleti modelljeik, működésük, logisztikájuk és a végfelhasználóknak kínált termékeik és szolgáltatásaik megújítása révén továbbra is vonzó jövedelmet tudnak termelni – persze fontos a gondos részvényválogatás. Bár a USA tech papírjai nem a Trump-adminisztráció nyilvánvaló nyertesei, főleg, ha protekcionista intézkedésekre is sor kerül, az adóreformok, a külföldi vagyon hazatelepítését érintő kedvezmények és az „Amerika az első” szlogen gyakorlati megvalósulása (melynek kapcsán a bevett globális ellátási láncot visszahoznák az USA-ba) ezeknek is előnyére válhatna.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák