Hírek > Egyesült Államok: Wall Street-i bankár lesz a gazdasági tanácsadó testület vezetője >

Egyesült Államok: Wall Street-i bankár lesz a gazdasági tanácsadó testület vezetője

2016.12.13 03:30
A Wall Street egyik bankárját választotta gazdasági tanácsadó testülete vezetőjéül Donald Trump, megválasztott amerikai elnök.
Egyesült Államok: Wall Street-i bankár lesz a gazdasági tanácsadó testület vezetője

Gary Cohn, a Wall Street egyik leghíresebb bankja, a Goldman Sachs jelenlegi egyik igazgatója lesz az elnöki tanácsadó testület vezetője. A Bill Clinton által 1993-ban létrehozott szervezet hivatalos neve "Országos Gazdasági Tanács", s feladata az, hogy az amerikai elnök gazdasági döntéseinek előkészítését segítse.
   
Közleményében Trump leszögezi, hogy az 56 éves Cohn feladata lesz "a béremeléseket hozó, a munkahelyek külföldre vándorlását megakadályozó és a nehézségekkel küszködő amerikaiak számára új lehetőségek megteremtését célzó gazdaságpolitikai döntések kidolgozásának segítése". A közlemény szerint Gary Cohn kiválóan érti és átlátja az amerikai gazdaságot, és "minden eddigi tapasztalatát kamatoztatja majd annak érdekében, hogy az amerikaiak ismét győztesek lehessenek".
    

Gary Cohn ugyanebben a közleményben szögezi le, hogy egyetért a megválasztott elnök elképzeléseivel, amelyekkel Trump arra törekszik, hogy "minden egyes dolgozó megtalálja a helyét egy virágzó gazdaságban". Cohn hangsúlyozza azt is, hogy "erős, virágzó és dinamikus nemzetet teremtünk majd".
   
A megválasztott elnök hétfőn New Yorkba hívta egyeztetésre Rick Perry volt texasi kormányzót. Sajtóhírek szerint őt az esélyes az energetikai tárca irányítására.
   
Hivatalos programja szerint Donald Trump hétfőn, helyi idő szerint az esti órákban tárgyal az informatikai és csúcstechnológiai szektor vállalatóriásainak vezetőivel, köztük Cheryl Sandberggel, a Facebook második számú vezetőjével és Safra Catz-cal, az Oracle informatikai cég egyik vezetőjével. Amerikai sajtóhírek szerint a megbeszélésen jelen lesz még mások mellett az Apple, a Microsoft, az Intel, és a Cisco vezetője is, valamint az Amazon alapító-igazgatója is. A találkozó "pikantériája", hogy e nagy cégek mindegyike - némelyikük nyíltan is - a választási kampányban a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont támogatta, sőt, Cheryl Sandberget, egy Clinton-kormányzat lehetséges minisztereként is emlegették. Egyedül a PayPal alapító-igazgatója, Peter Thiel állt ki az első pillanattól kezdve Donald Trump elnöksége mellett.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák