Hírek > Macedónia történetének legszorosabb választási küzdelme zajlott vasárnap >

Macedónia történetének legszorosabb választási küzdelme zajlott vasárnap

2016.12.13 06:05
Macedónia történetének legszorosabb választási küzdelme zajlott vasárnap a balkáni országban, a megosztottság az előrehozott választások egyelőre nem hivatalos végeredményén is látszik: egyik párt sem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy önállóan alakítson kormányt.
Macedónia történetének legszorosabb választási küzdelme zajlott vasárnap

A szavazatok összesítését követően a választási bizottság hétfőn közölte, hogy a legtöbb voksot az eddig is kormányzó, jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerezte meg, nekik 51 képviselőjük lesz a szkopjei parlamentben. A második helyen, alig valamivel több mint 1 százalékkal lemaradva, a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) végzett, így 49 mandátumuk lesz a törvényhozásban. A VMRO-DPMNE várhatóan a Demokratikus Unió az Integrációért nevű albán etnikai párttal lép majd szövetségre; kettejüknek együtt 61 képviselőjük lesz.
   
A szoros állás miatti felelősséget mutatja, hogy a választási bizottság kora délelőttig a szavazatok 99,72 százalékát dolgozta fel, a nem hivatalos végeredményt csak hétfő késő este hozták nyilvánosságra. A szkopjei Kurir című napilap beszámolója szerint a hétfő kaotikusan telt a választási bizottságban, és az is felmerült, hogy esetleg politikai nyomás nehezedik a testületre a két vetélytárs mandátumainak kiosztását illetően.
   
Meglepetést okozott az albán kisebbségi pártok eredménye is. Közülük a legtöbb szavazatot ugyan az eddig a VMRO-DPMN-vel kormányzó Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) szerezte meg, de az előző mandátumhoz képest parlamenti helyeket veszített, míg korábban 16 mandátuma volt, most csupán 10 jutott neki. A támogatás gyengülése szakértők szerint annak tudható be, hogy az albán kisebbségi szavazók csalódtak a DUI-ban, a párt ugyanis - véleményük szerint - már nem a kisebbségi érdekeket képviseli, hanem Gruevszki pártját szolgálja ki. A legnagyobb ellenzéki albán kisebbségi pártnak számító Albánok Demokratikus Pártja is súlyos veszteséget szenvedett, és a négy induló kisebbségi párt közül az utolsó helyen végzett, két újonnan alakult albán formáció is megelőzte: a Besa (Ígéret) és az Albánok Szövetsége.
   
A macedón alkotmány szerint a képviselőháznak a választásokat követően legkésőbb 20 napon belül meg kell alakulnia, további tíz napon belül pedig a köztársasági elnöknek fel kell kérnie a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező pártot vagy koalíciót a kormányalakításra. A kormányalakítás is legfeljebb húsz napot vehet igénybe, az új összetételű kabinetet pedig a parlamentnek kell jóváhagynia a jelen lévő képviselők többségének szavazatával. Ez azt jelenti, hogy Macedóniának január végéig új kormánya lehet.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák