Hírek > Akad bőven feladat az új olasz kormánynak >

Akad bőven feladat az új olasz kormánynak

2016.12.13 11:00
Az új, Paolo Gentiloni vezette olasz kormány legfőbb feladata a választási törvény harmonizációja és a piacok megnyugtatása lesz - mondta Mandák Fanni Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Akad bőven feladat az új olasz kormánynak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn letette a hivatali esküt Paolo Gentiloni és balközép kormánya, miután a nemek győzelmével záruló, december 4-i, alkotmányos reformokról szóló népszavazás után lemondott Matteo Renzi miniszterelnök.
    

Mandák Fanni szerint az új kabinetben nincsenek lényeges változások a Renzi-kormányhoz képest: a 18 tagú kabinetnek mindössze öt új tagja van, és lényegében az összetétele a pártok szempontjából is ugyanaz. Amiben mégis változás várható, az az, hogy a kormány feladatai között prioritássá válik a választási törvény harmonizációja - emelte ki.
    

A kormánytöbbséget vezető balközép Demokrata Párt (PD) számára nehéz lesz olyan választási törvényt alkotni, amely minden pártnak megfelel: széleskörű támogatást kell találnia a törvényhozásban a kormánypártnak, és néhány ellenzéki párt már jelezte is, hogy kész tárgyalni arról - ismertette a szakértő.
    

Hozzátette: az, hogy a PD-n belül milyen változásokat okoz az erőviszonyokban Renzi hátralépése, a párt előrehozott tavaszi kongresszusán fog eldőlni, és ez nagymértékben rányomja majd a bélyegét az új kormány sikerességére.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák