2017-ben meglepetések várnak a befektetőkre

Ha 2016-nak volt bármi tanulsága, akkor az az volt, hogy készüljünk fel a legváratlanabb fordulatokra is – nomeg az, hogy ezek a váratlan fordulatok meglepően jól jönnek a kockázatos eszközöknek. Bár lehet, hogy 2017 is meglepetésekkel teli év lesz – ezt persze a dolog természeténél fogva nem ígérhetem –, van néhány tény, melyet érdemes szem előtt tartani.

2017-ben meglepetések várnak a befektetőkre

Ha 2016-nak volt bármi tanulsága, akkor az az volt, hogy készüljünk fel a legváratlanabb fordulatokra is – nomeg az, hogy ezek a váratlan fordulatok meglepően jól jönnek a kockázatos eszközöknek. Bár lehet, hogy 2017 is meglepetésekkel teli év lesz – ezt persze a dolog természeténél fogva nem ígérhetem –, van néhány tény, melyet érdemes szem előtt tartani.

Keynes reneszánsza

Ki merem jelenteni, hogy Trump győzelmének a legfontosabb rövid távú hatása az lesz, hogy a költségvetési ösztönzők ismét bekerülnek a fejlett piacok gazdaságirányítási eszköztárába. Mind az Egyesült Királyság népszavazása, mind Trump megválasztása ékesen illusztrálta az „átlag dolgozó” egészen elképesztő elégedetlenségét – ami talán nem meglepő, hiszen ennek a rétegnek a bére 2008 óta alig változott–, amelyet nem utolsó sorban a takarékossághoz való, már-már dogmatikus ragaszkodás és a laza monetáris és a szűkmarkú költségvetési politika „később még hálásak lesztek ezért” intézkedései miatt érez. 2017-ben a sikeres politikusokat ez a mantra fogja összekötni egymással: „Mi most mind Keynes követői vagyunk”.

Ha megvalósul az áttérés erre a költségvetési politikára, akkor végre kipukkanhat a kötvénybuborék. A kötvényjellegű eszközök az elmúlt években a túlzottan laza monetáris politika és a nulla közeli kamatok következtében eleve drágából krónikusan túlértékeltté váltak. Már a várakozásoknak a Trump-győzelem hatására végbement átértékelődése is napokon belül komoly eladási hullámot generált (1. grafikon), mely viszont akár jelentéktelennek is tűnhet a kötvénypiacokon lezajló átrendeződéshez képest. Ezért javuló növekedésre és növekvő inflációra kell számítani, bár véleményem szerint a kamatok emelkedése lassabb lehet, mint amire a piac számít, mivel a kormányok nyomást gyakorolnak a „független” jegybankokra, hogy azok a stagnáló gazdaság felélénkítéséért cserébe törődjenek bele az ideiglenesen magasabb inflációba. Bár a futamidő egy darabig ellenségnek számíthat, a kötvényjellegű eszközökön belül is lesznek még értéket tartogató területek. Ilyen például a helyi devizában jegyzett feltörekvő piaci adósság, mely a feltörekvő piaci részvények árfolyamemelkedési potenciáljának jó részét magában hordozza, de kisebb az árfolyamcsökkenés veszélye, ráadásul jelentős hozampufferrel is rendelkezik.

1. grafikon: Az USA államkötvényeinek eladási hulláma Trump megválasztása után
 


Forrás: Bloomberg, 2016. november
Sötétkék: Tízéves futamidejű USA államkötvények hozama

Ami a részvényeket illeti, azok a minőségi, osztalékot fizető részvények, melyek 2009 óta a fő lendületet adták a bikapiacnak, valószínűleg sokat veszítenek majd a fényükből, amikor a kamatok átlépnek a pozitív tartományba, és visszájára fordítják a hozamvadászatot, mely a kockázati spektrum mind veszélyesebb régióiba hajszolta a befektetőket. A pénzügyi válság óta erősen háttérbe szorult, értékalapú befektetés talán most új lendületet kaphat (2. grafikon). Az értékalapú befektetési megközelítés– akár aktív, akár smart béta stratégiákat alkalmazva – várhatóan a tágan értelmezett indexnél jobb hozamok lesznek elérhetők.

2. grafikon: Az értékalapú befektetés 2010 óta a növekedésnél kisebb mértékben bővült
 


Forrás: Bloomberg, 2016. november

A kockázat és a volatilitás újraértékelése

Bármi legyen is Trump gazdaságpolitikájának középtávú hatása, fokozódó volatilitásra számítunk, mivel Trump (és általában a geopolitika) a félelem és a kapzsiság között tereli a piacokat. Az USA új és politikailag tapasztalatlan irányítása, melyet inkább retorikája, mintsem konkrét politikája alapján választottak meg, óhatatlanul bizonytalanságot szül, és bizonyára baklövéseket is elkövet majd, még ha az igazi katasztrófát sikerül is elkerülnie. És akkor még nem számoltunk az európai politikai zűrzavar esélyével, mely annak kapcsán alakulhat ki, hogy az Egyesült Királyság a franciaországi és németországi parlamenti választások közepette igyekszik majd újratárgyalni az Európához fűződő viszonyát. Mindezek az események rövid távon teljesen visszájára fordíthatják a trendeket mind a részvények/kötvények viszonylatában, mind az egyes iparágak és ágazatok tekintetében. Az extrém alacsony valószínűségű kockázatok elleni védekezésképpen érdemes lehet – akár aranyra és kőolajra kötött – fedezeti ügyleteknek helyet szorítani a portfólióban, míg az aktív eszközkezelés és a kockázatos eszközöknek a gyengébb pillanatukban történő felvásárlása (és magas árfolyamnál történő eladása) kimondottan ajánlott lépésnek számítana. 2017 nem olyan év lesz, amelyben a statikus eszközallokáció célravezető lenne.

Óvakodj a hosszú távonlemaradóktól

Ahogy vannak piacok, melyek azonnali újraárazással reagálnak – gondoljunk csak a font és az USA dollár viszonyára a Brexit népszavazás eredményének nyilvánosságra kerülése után –, mások csak fokozatosan, hosszabb idő alatt teszik meg ugyanezt. Számomra ilyenek például az Egyesült Királyság alacsony és közepes tőkésítettségű vállalatai. Ezek jó részével kapcsolatban nehéz lenne negatív trenden kívül bármi mást elképzelni, mivel a szigetország több éven át húzódó kilépési tárgyalásai alaposan rányomhatják bélyegüket a hangulatra. Még ha a néhány éven belül megszülető eredmény nem is lesz túl megrázó, ezek a papírok mindaddig nem szerezhetik vissza a befektetők kegyeit,amíg a remény bizonyossággá nem érik. Bár az FTSE 100 indexet a font drámai elértéktelenedése a magasban tartotta, sőt, új rekordokra sarkallta, a kisebb vállalatok összességében nem fogják érezni ennek az előnyeit. Ez elsősorban azokat érintheti érzékenyen, akik aktív részvénykitettséggel rendelkeznek az Egyesült Királyságban.

Mivel az indexben túlsúlyban vannak a jelentős tőkésítettségű vállalatok papírjai, az átlagos cégvezető jelentősen elfogultnak tekinthető a közepes tőkésítettségű papírok iránt, azok pedig, akik a magasabb tőkésítettségűekhez vonzódnak, jellemzően az osztalékot fizető papírokat keresik, melyek – amint már említettük – valószínűleg globálisan el vannak maradva az indextől. Az Egyesült Királyságban ezért az aktív eszközkezelést folytató alapok helyett célszerűbb egy FTSE 100-at követő alapon keresztül részvénykitettségre szert tenni (ha szert akarunk tenni ilyenre egyáltalán), mivel a következő évben valószínűleg még a legjobbak is az index mögött fognak kullogni. Az éles szemű befektetők ugyanígy azt is megállapíthatják, hogy Trump politikájának ismertebbé válása után melyek lesznek az USA hasonló, hosszú távú vesztes részvényei.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: