Hírek > A helyiek munkaerőpiaci favorizálása mellett döntött Svájc >

A helyiek munkaerőpiaci favorizálása mellett döntött Svájc

2016.12.16 19:00
A svájci parlament mindkét kamarája elfogadta pénteken azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jövőben hivatalosan is előnyt élveznek a svájci állampolgárok a belföldi munkaerőpiacon.
A helyiek munkaerőpiaci favorizálása mellett döntött Svájc

A jogszabály a gazdasági bevándorlást szeretné korlátozni a 2014-es népszavazás eredményével összhangban. A referendum kezdeményezője, a legnagyobb parlamenti erőnek számító, idegenellenes Svájci Néppárt (SVP) hazaárulónak bélyegezte a pénteken elfogadott törvényt, mert szerinte nem tartalmaz elegendő korlátozást a "migránsáradat" csökkentéséhez. Az SVP frakcióvezetője, Adrian Amstutz újabb törvényjavaslatot terjesztene be annak érdekében, hogy szó szerint átültethessék a gyakorlatba az eredeti elképzelést. Amstutz szerint a jelenlegi jogszabály elégtelen.
    

A 8,3 milliós Svájc lakosságának körülbelül negyede külföldi. A kis alpesi köztársaságban csaknem 1,4 millió uniós polgár él, további 365 ezer pedig a szomszédos országokból ingázik munkába.
    

A 2014-es népszavazás eredetileg bevándorlási plafonnal szabott volna gátat a külföldi munkaerő-áradatnak, de ez élénk tiltakozást váltott ki az európai uniós tagállamokból. Az EU szerint egy ilyen korlát ellentétben állt volna a Svájccal kötött kétoldalú szerződésekkel. Brüsszel a bilaterális kereskedelmi megállapodások felmondásával fenyegette Bernt, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a svájci gazdaság számára. Az uniós-svájci kötélhúzás egyúttal precedensértékkel bírt az Európai Unióból való kilépési tárgyalások megkezdésére készülő Nagy-Britannia számára, amely kész Brüsszel minden engedményét a saját javára fordítani. Az EU éppen ezért eddig különösen rugalmatlannak bizonyult a Bernnel folytatott egyezkedések során.
    

A Brüsszellel való szakítást elkerülendő a svájci kormány végül a javaslat felvizezett formája mellett döntött. A megszavazott törvény szerint azok a szakágak és gazdasági régiók, amelyekben az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség, kötelesek előnyben részesíteni és támogatni a belföldi munkakeresőket.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák