Hírek > Automata sebességváltós használt autók – Hogyan előzzük meg a problémákat? >

Automata sebességváltós használt autók – Hogyan előzzük meg a problémákat?

2016.12.21 22:00
Használt autó vásárlásakor egyre gyakrabban szerepel az elvárások között az automata sebességváltó. Az AAA AUTO legfrissebb eladási statisztikái szerint a Csoport 8053 automata sebességváltós autót értékesített az idén Magyarországon és Közép-Európában, ami 21 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest – amikor 6649 volt a csoportszinten eladott automata sebességváltós autók száma.
Automata sebességváltós használt autók – Hogyan előzzük meg a problémákat?

„Élénkülő érdeklődést tapasztalunk az automata sebességválós használt autók iránt. Érdekes módon leggyakrabban nők és cégvezetők választanak ilyen modellt. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen kocsikat főként városi forgalomban kényelmesebb vezetni, hiszen nem kell állandóan sebességet váltani, és kuplungozni. Ráadásul az automata erőátvitel jobban védi a motort, és – elsősorban a fiatalabb autóknál – a fogyasztást is csökkenti” – nyilatkozta Karolíná Topolová, az AAA AUTO International vezérigazgatója.

Az automata sebességváltó drágán javítható és cserélhető, ezért vásárlás előtt ajánlott alaposan ellenőrizni. Íme, néhány korai jel, amely az automata sebességváltó esetleges meghibásodására utalhat:

⦁    Égett szag – A túlmelegedett sebességváltó olaj okozhatja. Ha az olajszint alacsony, az olaj megégett vagy szennyezett, nem tudja elősegíteni például a forgatónyomaték átvitelét. Ennek megoldatlansága súlyos problémához vezethet.

⦁    Csúszik a sebességváltó – A kézi váltóknál nagyon gyakori probléma, ami automatikus erőátvitel esetén is jelentkezhet. Nem nehéz azonosítani: ha a sebességváltó zajosan kapcsol magasabb fokozatba, és a gépkocsi ezzel párhuzamosan nem gyorsul, ezt a sebességváltó fogaskerekeinek csúszása okozhatja.

⦁    Olajszivárgás – A sebességváltómű nem fogyaszt olajat, ezért az olajszintnek állandónak kell lennie. Ha a mennyiség jelentősen csökken, ezt olajszivárgás okozhatja, ami a közeljövőben komoly problémákhoz vezethet a sebességváltó működésében.
 
⦁    Az automata sebességváltó rángat, vagy nem vált – Az automata sebességváltónak finoman kell működnie. Ha rángat, vagy túl erőteljesen vált fokozatot, a sebességváltó tönkremehet. Ugyanez a helyzet, ha nem vált parkoló vagy hátrameneti fokozatba. Ebben az esetben érdemes autószerelőt felkeresni.

⦁    Villog a motorlámpa – A lámpa villogásának okát csak megfelelő diagnosztikai eszközökkel rendelkező autószerelő tudja megállapítani. Az ilyen problémákat mi magunk, vagy a próbavezetés során nem tudjuk diagnosztizálni.

A használatautó-piacon jelenleg négy fő automata sebességváltó-típus található meg: a sebességfokozatok között késleltetéssel váltó hagyományos hidraulikus jelátalakító váltó, a CVT-váltó, a kettős tengelykapcsolós DSG-váltó, és a kézi váltással működő robotizált sebességváltó, amelynél szervomotorok működtetik a kuplungot és a váltót.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák