Hírek > A brit miniszterelnök még a királynőnek sem árulja el a Brexit-terveket >

A brit miniszterelnök még a királynőnek sem árulja el a Brexit-terveket

2016.12.23 22:00
Theresa May brit miniszterelnök annyira szűkszavú, ha kormánya Brexit-stratégiájáról van szó, hogy még az uralkodót sem volt hajlandó erről részletesen tájékoztatni - legalábbis a The Times névtelenül idézett bennfentes udvari forrása szerint.
A brit miniszterelnök még a királynőnek sem árulja el a Brexit-terveket

A tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki beszámolója szerint Theresa May a hosszú évekre visszanyúló hagyománynak megfelelően eltöltött egy hétvégét II. Erzsébet királynő társaságában a brit uralkodó skóciai rezidenciáján, Balmoralban, nem sokkal azután, hogy a nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Cameron a brit EU-tagságról júniusban tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás után távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről.
   
Theresa May első balmorali hétvégéjén a The Times jól értesült forrása szerint a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg szeretett volna részletesen tájékozódni az új miniszterelnök Brexit-terveiről, de állítólag csalódással be kellett érniük azzal, amit May nyilvános megszólalásaiban is többször elmondott.
  
A brit kormányfő immár politikai mottóvá vált visszatérő kifejezése szerint "a Brexit Brexitet jelent", vagyis nincs mód arra, hogy az Egyesült Királyság a népszavazás eredménye ellenére valahogy mégis az Európai Unió tagja maradjon. Theresa May ehhez hozzá szokta tenni, hogy kormánya "a Brexitből sikert kovácsol".
   
A The Timesnak nyilatkozó udvari bennfentes szerint a kormányfő ennél részletesebben a királynőt és férjét sem avatta be a kilépéssel és az arról folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatos távolabbi terveibe.
   
Thetresa May többször kijelentette, hogy kormánya nem fog "folyamatos közvetítést" adni a Brexit-stratégia kidolgozási folyamatáról, mivel ezzel saját majdani tárgyalási pozícióját ásná alá. A miniszterelnök e szűkszavúságát egyre több bírálat éri saját politikai hátországa és az EU tisztviselői részéről is.
   
A The Times megkeresésére az udvar és a Downing Street szóvivői egybehangzóan azzal reagáltak, hogy soha nem kommentálják nyilvánosan a királynő és mindenkori miniszterelnöke magánjellegű megbeszéléseit.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák