Hírek > Az MSZP a bérrendezéstés a minimálbér adómentességét sürgeti >

Az MSZP a bérrendezéstés a minimálbér adómentességét sürgeti

2016.12.25 02:45
Az MSZP a bérek rendezését és a minimálbér adómentességét sürgeti.
Az MSZP a bérrendezéstés  a minimálbér adómentességét sürgeti

Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, kormányzásuk idején a legalacsonyabb jövedelmi sávba tartozók harmadával kerestek többet mint ma, a mostani kormány pedig hat év alatt azt érte el, hogy a minimálbér vásárlóértéken megüti a 2010-es szintet. Ha hat éve emeltek volna, az fékezte volna az elvándorlást is - tette hozzá.
   
A minimálbér adóterheit bírálva úgy fogalmazott, az összeg 35 százalékát "elorozza a kormány" és szétosztja a haverok között. Az 5 százalékpontos járulékcsökkentésre pedig úgy reagált, ennél többet szednek vissza az emberektől az áfa, a személyi jövedelemadó és a jövedéki adó ágán.
   
A szocialista politikus a 2018 utáni kormánytól az első lépések között bérrendezést vár. Azt mondta, a minimálbér ne legyen kevesebb nettó 100 ezer forintnál, ez ne a munkaadóknak jelentsen terhet, és ne legyen 50 ezer forint alatti nyugdíj sem.
   
Szanyi Tibor, a párt EP-képviselője alacsonynak ítélte a magyar munkabéreket, ennek okai között pedig a versenyképességi különbségeket, a "kizsákmányolás" magas szintjét és a "kormány mohóságát" említette. Üdvözölte, hogy egyre több uniós állásfoglalásban jelenik meg az európai minimálbér fogalma, a Jobbik azonos munkáért azonos bért elvet érvényesíteni kívánó európai polgári kezdeményezését azonban "undorító porhintésnek" minősítette. Hozzátette, szerinte tényszerűen nem lehet ilyet indítani, a munkabérek kérdése nem európai hatáskör.
   
A politikusokat kérdezték Botka László miniszterelnök-jelöltségéről is. Gúr Nándor elmondta, hogy már fél éve is őt támogatta, és olyan célok teljesülését helyezte a fókuszba, amit a párt is. Szeged polgármesterét a január 9-ei elnökségi ülésre várják, hogy egyeztessenek a kérdésről - fűzte hozzá, jelezve: a párton belül nem lát mást, akivel tárgyalni kellene.
   
Kérdezték az Országos Roma Önkormányzat 1,3 milliárd forintos év végi támogatásáról is. Az MSZP alelnöke tisztességtelennek nevezte ezt a döntést, szerinte először le kellene zárni a tisztességtelenül felhasznált források ügyét.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák