Elégedetlenek a franciák

Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, ezért a 2015. novemberi párizsi iszlamista merényletek után bevezetett rendkívüli állapotot 2016-ban ötször hosszabbította meg a parlament. A biztonsági intézkedések, amelyeket sokan szükségesnek, de nem elégségesnek vélnek, mások szerint meg sértik az alapvető szabadságjogokat, nem akadályozták meg az újabb merényleteket. Eközben a szociális elégedetlenség miatt incidensekkel kísért tüntetések voltak a francia nagyvárosokban.

Elégedetlenek a franciák

Az elfogadottá és megszokottá vált rendkívüli biztonsági készültség értelmében a rendőrség bárhol bármikor házkutatást tarthat, minden gyanúsnak ítélt embert ügyészi és bírói engedély nélkül házi őrizetbe kényszeríthet, gyülekezési tilalmat rendelhet el. Ez utóbbi eszközzel egyszer sem éltek, sőt, ősszel a rendőrök is többször tüntettek a munkakörülményeik javításáért, jóllehet nekik ezt törvény tiltja.
    
A rendkívüli állapot hatékonyságáról készült parlamenti jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évben közel 5 ezer házkutatást végeztek, és 670 eljárás indult, közülük 61 terrorizmussal kapcsolatban. Több mint 600 embert helyeztek házi őrizetbe, közülük 95 ellen jelenleg is érvényben van az intézkedés. A rendkívüli állapot keretében húsz, gyülekezésre alkalmas helyet, köztük muzulmán imahelyeket zártak be, tucatnyi egyesületet oszlattak fel.
    
A szocialista kormány intézkedéssorozatát - nagyarányú ellenzéki támogatással - a parlament december közepén ötödik alkalommal hosszabbította meg a jövő tavaszi választások utánig, 2017. július 15-ig.

Bruno Le Roux belügyminiszter úgy értékelte, hogy a most kezdődő választási kampány növeli a terrorveszélyt az országban, ezért "súlyos hiba lenne" a rendkívüli állapot megszüntetése. A parlamenti jelentés szerint viszont önmagában a rendkívüli állapot nem elég hatékony az újabb támadások megelőzésére, és a jogállamiság szempontjából is kérdéseket vet fel a rendőrség ellenőrzés nélküli működése.
    
Az elmúlt év eseményeinek tükrében bizonyosnak látszik, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése nagyobb politikai felelősséggel és kockázattal jár, mint annak fenntartása. Francois Hollande államfő ezért a tavasszal megválasztandó utódjára bízta a fokozott terrorkészültség esetleges mérséklését.
    
Hivatalos adatok szerint a francia titkosszolgálatok mintegy húsz iszlamista merényletet hiúsítottak meg 2016-ban, s a tíz városban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot is sikeresen biztosították június 10. és július 10. között. A futballhuligánok és a rendőrök közötti összecsapásokon kívül nagyobb incidensek nem történtek a mérkőzések helyszínein.


Június 13-án azonban a Párizshoz közeli Magnanville településen egy korábban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó férfi késsel megölt az otthonában egy rendőrt, és végzett annak feleségével is. Két héttel később a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. Ezt az akciót is az IÁ vállalta magára.


A legvéresebb támadást egy tunéziai férfi hajtotta végre Nizzában, július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén. A város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később ismét az IÁ vállalta magára.
    
A nyári támadásokat követően megszűnt a korábbi nemzeti konszenzus a kormány terrorellenes intézkedéseit illetően. A jobboldali ellenzék azzal vádolta meg az államfőt, hogy nem tesz meg mindent a merényletek megakadályozására, jóllehet Francois Hollande négy terrorelhárítási törvényt fogadtatott el a parlamenttel. Európában jelenleg Franciaországban a legszigorúbb a terrorgyanús emberek elleni fellépés, megerősítették a titkosszolgálatokat, ahol több mint 15 ezer új munkahely jött létre. Minden Szíriába távozó vagy csak oda készülő franciát megfigyelnek, az iszlamista harcok színtereiről hazatérőkre pedig 30 év börtönbüntetés vár.
   
Az államfővel szembeni elégedetlenség a szociális konfliktusokban is megnyilvánult. A 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére Francois Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjaként indította el a munka törvénykönyvének módosítását. Az intézkedés ellen tavasszal három hónapig tiltakoztak a szakszervezetek és a diákok a francia utcákon. A sztrájkokkal, incidensekkel és összecsapásokkal kísért tüntetések nyomására a képviselők egy része kihátrált a javaslat mögül, ezért parlamenti többség hiányában a kormány erővel vitte át a reformot és rendeletben hirdette ki.
    
A pozíciójában meggyengült államfőt végül saját kormányfője, Manuel Valls győzte meg arról, hogy ne induljon újra a jövő évi elnökválasztáson. Francois Hollande várhatóan azzal a december 1-i rövid beszédével kerül be a történelemkönyvekbe, amelyben a baloldal egységének érdekében - az V. köztársaság történetében először - lemondott arról, hogy második mandátumot kérjen a választóktól.

Néhány nappal később pedig a miniszterelnök mondott le, hogy ő lehessen a baloldal következő államfő-jelöltje. Az elnöki tisztség elnyerésére azonban a felmérések szerint neki sincs esélye.
    
Az ellenzéki jobboldalon Nicolas Sarkozy exelnököt is volt kormányfője kényszerítette politikai visszavonulásra. Francois Fillon elsöprő győzelemmel nyerte meg novemberben a konzervatívok államfőjelölt-állító választását, s a felmérések szerint jelenleg neki van arra a legnagyobb esélye arra, hogy Marine Le Pen-nel, a Nemzeti Front elnökével és államfő-jelöltjével szemben 2017. május 7-én elnökké válasszák.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: