Nyugtalan évet hagyott maga után Dél-Korea

A tavalyi esztendő feltehetően az egyik legnyugtalanabb éve volt Dél-Korea modernkori történelmének: 2016-ra a szomszédos kommunista Észak-Korea nukleáris robbantásai és rakétakísérletei nyomták rá a bélyegüket, az elmúlt év utolsó hónapjaiban pedig még az államfő hatalmát megrengető korrupciós botrány és több százezres tüntetések sorozata kötötte gúzsba a távol-keleti országot.

Nyugtalan évet hagyott maga után Dél-Korea

Már az elmúlt év első napjaiban Észak-Korea azzal a bejelentéssel sokkolta déli szomszédját és az az egész világot, hogy "miniatürizált" hidrogénbombával hajtott végre föld alatti robbantást. Bár sok szakértő vitatta, hogy a Richter-skála szerint körülbelül ötös fokozatú földrengés okozó detonációt az atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű és nehezebben elkészíthető a hidrogénbomba okozta, az eset heteken-hónapokon borzoltak a kedélyeket a szöuli politikai porondon. A nukleáris kísérlettel ugyanis világtól elszigetelt Észak-Korea déli "ősellensége" és a nemzetközi közösség tudtára adta, hogy a szegénység és a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptékben fejleszti atomfegyverprogramját.
   
Egy hónappal később,  február 7-én jelentette be Phenjan, hogy nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás valójában ürügy volt egy nagy hatótávolságú rakéta kipróbálására.
   
A nukleáris robbantás és a rakétakísérlet miatt pattanásig feszültté vált a két Korea amúgy sem felhőtlen viszonya. Szöul bejelentette, hogy teljesen felfüggeszti a közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, Észak-Korea pedig elvágta a két ország közötti kommunikációs csatornákat és elrendelte Keszong katonai átvételét.
   
A koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta Észak- és Dél-Korea között a múltban többször is kialakultak hasonló válságok, számos szakértő azonban ezt krízist az egyik legsúlyosabbként értékelte. Elmérgesedő viszonyukat mi sem jelezte jobban, hogy a műholdfelbocsátás után Pak Gun Hje dél-koreai elnök szöuli parlamentben addig elképzelhetetlennek tartott keménységgel intézett kirohanást Észak-Korea ellen, figyelmeztette Phenjant "a rezsim összeomlásának" kockázatára.     
   
Az északi fenyegetések Szöul lépéskényszerbe került, azonnal megállapodott Washingtonnal, hogy megkezdik a tárgyalásokat THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítéséről Dél-Korea területén. A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, ezért Kína és Oroszország is  hevesen tiltakozott ellen, arra hivatkozva, hogy ez aláássa az északkelet-ázsiai térség stabilitását és biztonságát. Phenjan pedig bejelentette, hogy atomcsapásának elsődleges célpontja lesz az amerikai rakétarendszer. Mindez nem tántorította Szöult a szándékától: július elején már nyélbe is ütötte a megállapodást Washingtonnal.
   
Az ENSZ BT március elején, egy hónappal a műholdas rakétakísérlet után egyhangúlag jóváhagyta az Észak-Korea elleni újabb, az utóbbi két évtized legszigorúbb büntetőintézkedéseit. Válaszul erre Phenjan bejelentette, hogy érvényteleníti a Dél-Koreával kötött összes gazdasági együttműködési megállapodást, elkobozza a dél-koreai cégek kintlévőségeit. Öt nappal a BT-határozat után öt az Egyesült Államokat és Dél-Koreát minden addiginál nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben, Phenjan pedig megelőző atomcsapással fenyegette meg mindkét országot.
   
Dacolva a nemzetközi közösség nyomásgyakorlásával Észak-Korea az év folyamán számos rakétakísérletet hajtott végre,
szeptember elején pedig újabb kísérleti atomrobbantás következett, ezúttal a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulója tiszteletére. Ez volt a kommunista ország ötödik kísérleti atomrobbantása tíz év alatt. Az ENSZ BT erre az újabb büntetőintézkedéseket hozott ellene. Az újabb robbantás után jelentek meg a szöuli sajtóban a kiszivárogtatások arról, Szöulban készen állnak a tervek, hogy egy esetleges észak-koreai atomtámadás első jelére a földdel tegyék egyenlővé Phenjant. A védelmi minisztérium ezt el is ismerte.
    

Ilyen kiélezett helyzetben tartották meg április közepén Dél-Koreában a parlamenti választást, amelyen az előrejelzésekre alaposan rácáfolva szenvedett vereséget a kormányzó konzervatív párt. A Pak Gun Hje államfő mögött álló Szenuri (Új Határ) 122 helyet szerzett a 300 tagú parlamentben, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Mindzsu (Együtt Demokratikus Párt) 123 mandátumra tett szert.
    

A választási vereség ellenére hatalmon maradt Szenuri számára azonban nem a váratlan választási vereség jelentette az idei év legnagyobb csapását, hanem az államfőt érintő korrupciós botrány, amely október végén robbant ki, és ahhoz vezetett, hogy a parlament ideiglenesen felfüggesztette őt tisztségéből. Ritkán látott, több százezer embert megmozgató ellenzéki tüntetések voltak Szöulban, a Szenuri támogatottsága pedig hatalmasat zuhant, és a párt kettészakadt.
   
Az államfőt érintő botrány kulcsfigurája Csoj Szun Szi, aki Pak Gun Hje barátnője és bizalmasa. Csojt azzal a váddal állították bírósági elé, hogy beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki hazai nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.
   
Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia 180 napon belül. Addig is  az államfői teendőket december közepén ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Megszűnt a legnagyobb hongkongi tüntetéseket szervező szövetség

Bejelentette feloszlását vasárnap a legnagyobb hongkongi tüntetéseket megszervező jogvédő ernyőszervezet, a Civil Human Rights Front (CHRF) - jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 08. 16. 08:00
Megosztás:

A kínai kikötő lezárás újabb gondokat okozhat

A világ harmadik legforgalmasabb kikötőjében, a Ningbo-Zhoushan-ban határozatlan időre lezárták egy egyik terminált.
2021. 08. 14. 00:05
Megosztás:

Gazdaság szabályozási tervet készített Kína

Kína kiadott egy ötéves gazdaság szabályozási tervet, ami a kulcsfontosságú iparágak szélesebb körű szabályozásának átfogó kereteként fog szolgálni.
2021. 08. 13. 22:00
Megosztás:

Gazdasági lassulást okoz a delta variáns

Ázsiában magukhoz tértek a piacok, hiszen Japánban a Nikkei 225 közel 0,6%-ot emelkedett, Kínában a Shanghai Composite index 0,2%-kal került feljebb, míg a Hang Seng index 0,3%-ot emelkedett.
2021. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Egyre gyorsabban terjed a vírus Ázsiában

Ázsiában a piacok emelkednek, annak ellenére, hogy a vírus delta variánsának a terjedése egyre gyorsabb és egyre nagyobb aggodalmat okoz. A japán Nikkei 225 index 0,3%-kal emelkedik, a kínai Shanghai Composite index 0,4%-kal, illetve a Hang Seng index pedig 0,8%-kal kereskedik feljebb.
2021. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Kialudt a láng, véget ért a nyári olimpia

A tokiói Olimpiai Stadionban rendezett vasárnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a XXXII. nyári olimpia a japán fővárosban.
2021. 08. 08. 21:00
Megosztás:

A japánok is úgy gondolják, hogy sikeresek vagyunk a járvánnyal szemben

Magyarország a harmadik a Nikkei japán gazdasági napilap listáján, amely a világ 120 országát rangsorolja aszerint, hogy hol mennyire sikeres a koronavírus-járvány kezelése.
2021. 08. 07. 21:00
Megosztás:

Új mélyponton a 10 éves kínai állampapír hozama

A 10 éves kínai állampapír hozama már hetedik hete megállás nélkül csökken, és tegnap újabb 52 hetes mélypontra esett.
2021. 08. 03. 15:00
Megosztás:

Tovább csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése

Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban, amikor az ország több részét megbénította a szélsőséges időjárás.
2021. 07. 31. 20:00
Megosztás:

Megijedt Kína a zuhanó árfolyamokat látva

A kínai vezetés megijedt a zuhanó árfolyamok láttán, és a piaci szabályozó elmondta a vezető bankároknak, hogy az eddig történt intézkedések nem a piac egészét érintő intézkedés sorozat részei, hanem csak az oktatásügyben akarnak rendet rakni.
2021. 07. 29. 15:00
Megosztás:

Kötelezővé teszik a nemzetbiztonsági oktatást egyes hongkongi egyetemeken

Kötelezővé teszik a hallgatók számára a nemzetbiztonsági oktatást legalább három, hongkongi egyetemen a szeptemberben kezdődő tanévtől - számolt be hétfőn este internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 07. 27. 09:30
Megosztás:

Kínában szigorítják a magániskolák működését

A magánoktatás szigorítását célzó intézkedéseket jelentettek be Kínában, egyebek mellett a családokra nehezedő anyagi terhek mérséklésének érdekében.
2021. 07. 27. 06:30
Megosztás:

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két fél közötti információcsere és tudásmegosztás érdekében - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2021. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát.
2021. 07. 26. 11:00
Megosztás:

1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.
2021. 07. 25. 06:00
Megosztás:

XTB iroda nyílik Dubajban

Miután a DFSA-tól 3a kategóriás engedélyt kapott, az XTB MENA Limited júliustól globális befektetési lehetőségeket kínál a közel-keleti és észak-afrikai ügyfelek számára.
2021. 07. 23. 06:30
Megosztás:

Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-járvány újabb hulláma lassította néhány országban a fellendülést.
2021. 07. 21. 09:00
Megosztás: