Hírek > A brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a Brexit-tárgyalásokhoz >

A brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a Brexit-tárgyalásokhoz

2017.01.04 09:30
Nagy-Britannia váratlanul lemondott EU-nagykövete szerint a brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a Brexit-tárgyalások lebonyolításához.
A brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a Brexit-tárgyalásokhoz

Sir Ivan Rogers, akit az előző miniszterelnök, David Cameron nevezett ki a brüsszeli brit EU-képviselet élére 2013-ban, kedden jelentette be, hogy távozik tisztségéből, noha négy évig, vagyis az idei év végéig maradhatott volna posztján.

 

Theresa May jelenlegi kormányfő hivatalának szóvivője kedd esti szűkszavú nyilatkozatában kijelentette: Sir Ivan azért hozta meg ezt a döntést, hogy utódját ki lehessen nevezni még a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének március végéig esedékes aktiválása előtt. Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan el is indítja - a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot.

 

Az 50. cikkelyt London az idei első negyedév végéig kívánja aktiválni, és Rogersre az eddigi várakozások szerint kulcsszerep hárult volna a kilépési tárgyalások kezdeti szakaszában. Kedd éjjel azonban kiszivárgott a BBC-hez és a Sky News brit hírtelevízióhoz Rogers email-üzenete, amelyet lemondásának bejelentése előtt a brüsszeli EU-központban dolgozó brit kollégáihoz írt. Ebben a diplomata kifejezésre juttatta azt a reményét, hogy volt munkatársai továbbra is szembeszállnak "a rosszul megalapozott érvelésekkel és az összerendezetlen gondolatokkal", és soha nem riadnak vissza attól, hogy elmondják az igazságot "a hatalmon lévőknek".

 

Hozzátette: reméli azt is, hogy a brit EU-képviselet munkatársai segítik majd egymást azokban a nehéz pillanatokban, amikor a címzetteknek nem tetsző üzeneteket kell továbbítaniuk a kilépési tárgyalások során. Rogers kifejtette azt a véleményét is, hogy a brit kormányzati apparátus - ellentétben az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal - szűkében van a komoly többoldalú tárgyalások lebonyolításához szükséges tapasztalatoknak. A volt nagykövet egyetlen kormánytagot sem említ név szerint, de megfogalmazásaiból egyenesen következik, hogy szavainak címzettjei Theresa May kormányának Brexit-párti frontemberei, mindenekelőtt Boris Johnson külügyminiszter, David Davis, a Brexit-tárgyalások lebonyolítására létrehozott minisztérium vezetője és Liam Fox külkereskedelmi miniszter.

 

Rogers levele szerint "egyesek hiedelmével ellentétben szabadkereskedelem nem lesz csak úgy önmagától, ahhoz két- és sokoldalú egyezségekre és számunkra elfogadható feltételek elérésére lesz szükség". A diplomata e kitételével mindenekelőtt Liam Fox címére intéz alig burkolt bírálatot. A külkereskedelmi miniszter többször hangoztatott álláspontja szerint ugyanis Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodások sorát kötheti majd az egész világgal, amint kilépett az Európai Unióból.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák