Hírek > Drasztikusan csökkent a munkanélküliség Horvátországban >

Drasztikusan csökkent a munkanélküliség Horvátországban

2017.01.04 12:00
A harmadik negyedévben 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Horvátországban, az egy évvel korábbi 15,4 százalékról - közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) szerdán.
Drasztikusan csökkent a munkanélküliség Horvátországban

A munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben 1,9 százalékponttal volt alacsonyabb, mint az előző negyedévben, amikor az 12,8 százalékon állt.
    

Horvátországban a harmadik negyedévben a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 95 ezerrel, 202 ezerre csökkent.
    

A DZS adatai szerint a harmadik negyedévben 1,6 millió volt a foglalkoztatottak száma, 23 ezerrel több a második negyedévinél, és 14 ezerrel több, mint egy évvel korábban.
    

A foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben 45,8 százalékra emelkedett, a második negyedévi 45,1 százalékról, 2015 azonos időszakában 45,3 százalék volt.
    

Horvátország gazdasága a 2000-es évek elején dinamikus, átlagosan 5 százalék körüli növekedést mutatott, ezt azonban megállította a gazdasági válság. 2009-ben 7,2 százalékkal zsugorodott az ország bruttó hazai terméke (GDP), majd ezt követően további öt évig nem tudott pozitív tartományba emelkedni az éves mutató. A horvát gazdaság 2015-ben kezdett talpra állni, és hat év után sikerült végre kilábalni a recesszióból. A horvát nemzeti bank (HNB) decemberben 2,3 százalékról 2,8 százalékra javította gazdasági növekedési előrejelzését 2016-ra, erre az évre pedig 3 százalékos növekedést jósol.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák