Hírek > Fordulat jöhet a magyar munkaerőpiacon >

Fordulat jöhet a magyar munkaerőpiacon

2017.01.05 22:00
A munkanélküliségi ráta lényegében a teljes foglalkoztatottságra utal, ezért jelentősebb csökkenés már nem várható. A foglalkoztatottság az idén is növekedhet, de ezzel párhuzamosan egy átrendeződés indulhat el a munkaerőpiacon, részben a minimálbér-emelés hatására.
Fordulat jöhet a magyar munkaerőpiacon

A legfrissebb KSH-adatok szerint tavaly szeptember-novemberben a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,41 milliót, ami 142 ezer fős javulást jelent éves szinten. A munkanélküliségi ráta pedig 4,5 százalékra csökkent. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a számok nem jelentenek meglepetést, beleillenek a tavalyi trendbe. 


A szakember elmondta: „Kedvező, hogy fogalakoztattak számának növekedése lényegében az úgynevezett elsődleges munkaerőpiacon - amelybe nem számítanak bele a közfoglalkoztatottak, valamint a külföldön dolgozók - következett be.”

 

Kalkulátor ajánló:

Mennyit kellene keresned, ha rendesen megfizetnének?


A 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta alacsony, de figyelembe kell venni, hogy ez lényegében a teljes foglalkoztatottságot jelenti. Sőt, továbbra is több szektorban munkaerőhiány van. A látszólagos ellentmondás magyarázata, hogy a cégek olyan posztokra keresnek dolgozókat, amelyeket munkanélküliek képzettségük, tapasztalatuk alapján nem tudnának betölteni - mondta Németh Dávid. Szerinte olyan oktatási, képzési programokra lenne szükség, amelyekkel a tartósan állás nélkül maradókat, valamint a közfoglalkoztatottakat vissza lehetne irányítani az elsődleges munkaerőpiacra. Ez egy egészségesebb szerkezetű, a piaci igényeket jobban kiszolgáló munkaerőpiacot eredményezne. 


A szakember szerint 2017-ben a munkanélküliségi ráta minimális csökkenést még elérhet, de lényeges mérséklődés nem várható, és ez a munkaerő-piaci szerkezetet tekintve nem jelent majd javulást. A foglalkoztatottak száma növekedhet az idén több tényező miatt.
Egyrészt a munkába álló inaktívak révén. Emellett a jelenlegi munkaerő-piaci körülmények lehetővé teszik, hogy a közszféra jelenlegi dolgozóinak egy része a magánszektorban folytassa a pályafutását.
Harmadrészt pedig az idén jelentősen nőtt a közfoglalkoztatottak fizetése és a minimálbér közötti különbség az utóbbi emelése miatt, ez pedig arra ösztönözheti a közmunkásokat, hogy a magánszektorban igyekezzenek maguknak munkát találni.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák