Hírek > Hogyan nyerjünk pénzt az infláció növekedésével? >

Hogyan nyerjünk pénzt az infláció növekedésével?

2017.01.06 06:00
Stabilan emelkednek az európai inflációs várakozások, ami magával húzhatja a 10 éves német államkötvények hozamát is. A decemberi 1,7%-os német infláció fényében például kimondottan alacsonynak tűnnek a 10 éves német államkötvények 20-30 bázispont közötti hozamszintjei. A várt hozamemelkedést a kötvények shortolásával javasoljuk kihasználni. Nézzük, hogyan is kell ezt csinálni!

 

Az idei évet egy méretesebb eséssel indították a német kötvények. Az RX1 instrumentum emelkedő trendje, melyet hosszú lejáratú német államkötvények alkotnak a 200 napos mozgóátlag fölött 164,6 eurónál megfordult és elkezdődött a kötvények értékének csökkenése.

 

Az esést jelentősen felgyorsította a kedden megjelent 1,7%-os német inflációs adat. Technikailag támaszt a rövidtávú mozgóátlagok jelenthetnek, de hosszabb távon a 160 euró alatti támaszszint tűnik inkább reálisnak, ezért a kiszállási pontot 159,7 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Az így nyitott pozíció hozam/kockázat arány meghaladja a 2:1-es értéket.

 

 

A Hosszútávú európai inflációs várakozások, melyek jellemzően együtt mozognak a 10 éves német kötvények hozamával már hónapok óta kitartóan emelkednek. Azonban decemberben szétvált a két instrumentum, de várakozásunk szerint ez nem lesz tartós jelenség és hamarosan a kötvényhozamok is lekövetik az inflációs várakozásokat.

 

Ráadásul már nem csak az inflációs várakozások, de a jelenlegi infláció is erőteljesen emelkedésnek indult. A német infláció decemberben 1,7%-ra emelkedett, ami igen erőteljes ugrás a novemberi értékhez képest. A jelenleg 20-30 bázispont közötti hozamszint kimondottan alacsony a jelenlegi inflációhoz képest.

 

német infláció grafikon

 

Az infláció növekedésében több tényező is szerepet játszott:

- például részben olyan nagyon volatilis áru termékek áremelkedése okozták, mint az olaj, vagy a nyaralási ajánlatok

- de már a ruházati cikkek és élelmiszerek ára is emelkedett, ami viszont már nem egyszeri hatásnak tűnik


Keressen pénzt Ön is tippjeinkkel az alábbi gomb megnyomásával.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák