Hírek > Heti makronaptár - Inflációs és ipari statisztika a jövő héten >

Heti makronaptár - Inflációs és ipari statisztika a jövő héten

2017.01.08 09:35
A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban az ipari termelés novemberi végleges adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi és a tavalyi éves inflációs adat, valamint a novemberi külkereskedelmi forgalomról szóló statisztika.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a novemberi külkereskedelmi forgalom adatát. Októberben az export euróban számolt értéke 1,3, az importé 3,8 százalékkal maradt az egy évvel korábbitól. A kereskedelmi mérleg többlete 903 millió euró volt, 179 millióval több a tavaly októberinél. Az év első tíz hónapjában az export 2,4, az import 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a kereskedelmi többlet 1,4 milliárd euróval 8,545 milliárd euróra nőtt.
   
Csütörtökön jelenik meg az ipari termelés októberi részletes statisztikája. Az első becslés szerint az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
   
Pénteken a fogyasztói árak decemberi és tavalyi egész éves számait közli a KSH, valamint a novemberi mezőgazdasági termelői árak alakulását. A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák